Na de tiny houses…de tiny forests

In Nederland lanceerde het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) een project om minibosjes aan te planten. De bedoeling is om 100 Tiny Forests te creëren in 4 jaar tijd. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.

Na de oproep in juni meldden 55 gemeenten zich aan, ongeveer 15% van alle gemeenten in Nederland. Twaalf gemeenten planten dit najaar hun eerste minibos aan.

De bedoeling van het project is om dichtbegroeide, inheemse bosjes te creëren, die een prettige plek vormen voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Maar het is meer dan alleen een bos: het is een bos van de buurt, waar zowel scholen en buurtbewoners bij worden betrokken. Er wordt een buitenlokaal voorzien waar kinderen leren over de Nederlandse natuur en buurtbewoners elkaar ontmoeten. Wageningen Environmental Research onderzoekt ondertussen het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2-opslag.

Het Tiny Forest-handboek van IVN is inmiddels meer dan twee honderd keer opgevraagd en IVN won al drie prijzen voor dit concept. Ter info: iedereen kan zelf een Tiny Forest aanplanten: gemeenten, bedrijven, particulieren... Naast tientallen scholen en gemeentes zijn er ook al particulieren mee aan de slag!

Ook interesse in een Tiny Forest? 

Zie ook op senTRAL: Start met de ecologische inrichting van je bedrijventerrein

Gepubliceerd op 21-08-2018

  316