Milieu

Negen bedrijven starten met energiebesparing in VLEEN-project

i-Cleantech Vlaanderen presenteerde vandaag in Houthalen het eerste Vlaamse “VLEEN”-netwerk. Vier jaar lang zullen in dit project negen bedrijven uit verschillende sectoren samenwerken aan energiebesparing in hun eigen organisatie.

Vleen -pc 

 

VLEEN (“Vlaamse Lerende Energie-Efficiënte Netwerken”) wordt gecoördineerd door EnergyVille en krijgt advies van Encon. Het concept komt uit Duitsland, waar meer dan 260 bedrijven waaronder Michelin, Bayer en Procter Gamble al meer dan 50 verschillende netwerken hebben opgezet om samen energie te sparen. In 3.118 acties bespaarden ze samen jaarlijks 2% tot 3% aan energie, goed voor 60 miljoen euro.

i-Cleantech Vlaanderen heeft dit voorbeeld naar Vlaanderen gehaald en Encon geëngageerd om te verzekeren dat er in VLEEN geen enkel besparingspotentieel onopgemerkt blijft. Encon moet er ook voor helpen zorgen dat de besparingsprojecten optimaal renderen. Het adviesbureau is gespecialiseerd in energiebesparingsprojecten voor bedrijven.

Van zijn kant zal EnergyVille de werking van VLEEN coördineren en ervoor zorgen dat de bedrijven actief participeren en op het einde van het traject een optimaal resultaat behalen.

“Het centrale idee achter een energienetwerk is dat bedrijven samen op zoek gaan naar die plaatsen en activiteiten waar er nu nodeloos te veel energie verloren gaat, en dat ze leren uit elkaars ervaringen. We kiezen er bewust voor om bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren in één netwerk samen te brengen. Dat zorgt ervoor dat de deelnemende ondernemingen gemakkelijker loskomen van hun eigen werking, en daardoor met een andere, meer heldere blik naar hun energiehuishouding leren kijken,” legt algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen Bart Vercoutere uit.

De eerste negen komen uit Limburg

Negen Limburgse bedrijven hebben vandaag het eerste VLEEN-contract ondertekend: Aperam, Belorta, Conwed Plastics, Essers, Farm Frites, Moderna Printing, Profalu, Steenfabrieken Nelissen en het Ziekenhuis Oost-Limburg. Zij zullen vier jaar lang ervaringen en technieken voor energiebesparing uitwisselen.

 i-Cleantech Vlaanderen

Gepubliceerd op 14-01-2016

  429