Milieu

Nieuw infoplatform over warmtepompen

 De Belgische sectorvereniging voor thermische technieken (meer bepaald de sectie daarvan die zich bezighoudt met warmtepompen en alternatieve systemen) en WPAC (beroepsfederatie van warmtepompleveranciers) hebben samen een online platform over warmtepompen gelanceerd.
 

www.infowarmtepomp.be (Franse versie www.infopompeachaleur.be) is de eerste Belgische website die een concreet, niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die mensen met bouw- of renovatieplannen over warmtepompinstallaties kunnen hebben, aldus de initiatiefnemers.

Warmtepompen zetten de natuurlijke warmte uit de bodem, lucht of water om in warmte voor sanitair water of de verwarmingsinstallatie. Het rendement van een warmtepomp gaat tot 80% van de energie die ze levert. Die energie is gratis en C02-vrij.

Het platform richt zich in de eerste plaats tot consumenten, met vraghen als “waarom zou ik een warmtepomp installeren?” “welke soorten warmtepompen bestaan er?” “waarvoor kan ik een warmtepomp gebruiken?” “hoe werkt een warmtepomp precies?” “op welke premies kan ik een beroep doen?”… ATTB en WPAV verzekeren dat de informatie merkneutraal en objectief is. Niettemin hebben ze wel een directe link voorzien naar fabrikanten en installateurs van warmtepompen.

De initiatiefnemers zijn ook bezig met de ontwikkeling van een tool om het energie- en CO2-verbruik van een warmtepomp te vergelijken met klassieke fossiele verwarmingssystemen. Dit zal nog dit jaar online staan. 

Gepubliceerd op 18-02-2016

  424