Milieu

Nieuwe carpool-app voor woon-werkverplaatsingen

Taxistop, de Belgische pionier van carpoolen en autodelen, lanceert samen met VAB een ‘carpool-app’ voor smartphones. Die maakt het mogelijk om ritten te delen in binnen- en buitenland, zowel eenmalig als voor dagelijkse woon-werkverplaatsingen.

In het dagelijks woon-werkverkeer in België zit nog maar 7% carpooling. De zware fiscale bevoordeling van bedrijfswagens heeft daar alles mee te maken: voor veel werknemers brengt het financieel niets op om te gaan carpoolen. Bovendien is dat nog maar zelden een optie in bedrijven waar reeds een mobiliteitsbudget wordt aangeboden in plaats van een bedrijfswagen.

 

App _CarpoolTaxistop en VAB hopen het carpoolen nu te promoten door een gebruiksvriendelijke app aan te bieden, met steun van de Nationale Loterij. Voorbeelden uit het buitenland zouden al hebben aangetoond dat dergelijke apps het carpoolen effectief stimuleren. Taxistop verwijst ook naar de “generatie Y” (geboren na 1980), mensen voor wie het bezit van een eigen wagen niet meer zo evident is. Een onderzoek van Deloitte zou hebben uitgewezen dat 30% van die generatie in België niet van plan is om de komende vijf jaar een auto te kopen of te leasen. Dat zijn ook de werknemers die massaal gebruik maken van mobiel internet en sociale media.

 

Deze app is gelinkt aan de bestaande websites ‘carpool’ en ‘eurostop’. De zoekopdrachten maken dus automatisch gebruik van de databanken met gebruikers die beide websites al die jaren hebben verzameld. Andere voordelen van de app zijn de lage instapdrempel en de mogelijkheid om gebruikers te evalueren via ratings, wat het nodige vertrouwen creëert dat cruciaal is voor de deeleconomie. Deelnemende chauffeurs bepalen zelf hun prijs; al heeft Taxistop hierover wel richtlijnen opgesteld. De app is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels, voor Android en binnenkort ook voor iOS.

Gepubliceerd op 15-10-2014

  368