Het NBN heeft een nieuwe versie van de norm NBN EN ISO 11731 voor de telling van Legionella gepubliceerd.

Aangezien niet alle Legionella-species kunnen worden gekweekt, zijn de methodes beschreven in deze norm niet voor alle species van Legionella geschikt.
De integrale tekst van de NBN EN ISO 11731 is beschikbaar op senTRAL.
Legionairsziekte
Legionellose, legionella of legionairsziekte is een vorm van longontsteking die veroorzaakt wordt door de legionellabacterie. De ziekte werd voor de eerste maal beschreven in 1976 naar aanleiding van een epidemie in Philadelphia tijdens een bijeenkomst van oud-strijders.
Ook in België zijn er sinds de ontdekking van de ziekte al enkele tientallen gevallen beschreven. Bekend of eerder berucht zijn de epidemieën die eind vorige eeuw voorkwamen en die gelinkt konden worden aan het gebruik van bubbelbaden.
De ziekteverwekker
De ziekte wordt veroorzaakt door de Legionella-bacterie, die voornamelijk in stilstaand water leeft. De groeicapaciteit is sterk temperatuursafhankelijk:- Legionella overleeft, maar vermenigvuldigt zich niet;
- 20 – 50 °C: binnen dit bereik vermenigvuldigt de bacterie zich. De optimale temperatuur ligt tussen 35 en 46 °C;
- > 50 °C: de bacterie sterft af. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller dit verloopt (20 min. bij 60 °C, 5 min. bij 70 °C).
Telling
De NBN EN ISO 11731 beschrijft cultuurmethodes voor het isoleren van Legionella en het bepalen van hun aantal in waterstalen.
De methodes zijn toepasbaar op alle soorten waterstalen, met inbegrip van drinkwater, industrieel water, afvalwater en natuurlijke wateren. Ze kunnen ook gebruikt worden voor watergerelateerde matrixen (bv. biofilms, sedimenten ...).Aangezien niet alle Legionella-species kunnen worden gekweekt, zijn de methodes beschreven in deze norm niet voor alle species van Legionella geschikt.
De integrale tekst van de NBN EN ISO 11731 is beschikbaar op senTRAL.
Meer info op senTRAL:
Gepubliceerd op 13-09-2017