Milieu

OCO-2 gaat CO2 in de volledige atmosfeer in kaart brengen

Gisteren heeft de NASA vanuit een lanceerbasis in Californië de “Orbiting Carbon Observatory-2” of “OCO-2” satelliet gelanceerd. Die gaat de volledige atmosfeer continu scannen op CO2.

De bedoeling is een beter inzicht te krijgen in hoe de aarde zich aanpast aan de verhoogde productie van koolstofdioxide, vanuit een baan rond de aarde die zal toelaten om metingen uit te voeren op een schaal die nooit eerder mogelijk was. Grondstations monitoren enkel plaatselijke CO2-concentraties. OCO-2 is het eerste ruimtevaartuig dat op ​​wereldwijde schaal en over meerdere seizoenen de koolstofdioxide in de hele atmosfeer zal meten. Uit die gedetailleerde metingen hopen de wetenschappers onder meer regionale bronnen van kooldioxide te identificeren, maar ook de plaatsen waar de meeste CO2 wordt opgenomen.

De lancering aan de westkust van de VS was noodzakelijk om de satelliet in een polaire baan rond de aarde te brengen. Elke omwenteling gaat over de Arctische en Antarctische gebieden. De satelliet hangt zo’n 700 km boven het aardoppervlak. De meetapparatuur is nauwkeurig genoeg om de onderzoekers in staat te stellen het aantal CO2-moleculen te tellen in de lagen van de atmosfeer, en die gegevens te gebruiken om conclusies te trekken over hoe de toenemende hoeveelheid van het broeikasgas de temperatuur en andere zaken op aarde zal beïnvloeden. De missie van OCO-2 zal minstens twee jaar duren.

Gepubliceerd op 03-07-2014

  268