Ook federale regering hakt de knoop door: glyfosaat eind september uit de winkels

 Niet alleen  de Vlaamse regering  maar ook de andere  gewesten  hebben intussen het gebruik van het omstreden pesticide glyfosaat verboden. Maar de verkoop bleef wel vrij. Na een opmerking van Waals milieuminister Di Antonio maakt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme nu een formele deadline voor heel België bekend.
 

Di Antonio had in een interview verwezen naar het door de drie gewesten opgelegde verbod op het gebruik van glyfosaat. "Ik herinner Di Antonio eraan dat de ministerraad in de eerste helft van dit jaar een Koninklijk Besluit over een verbod op de verkoop aan particulieren goedgekeurd heeft,” antwoordt Ducarme nu. "De Raad van State gaf een gunstig advies, en ik wacht nu op de publicatie in het Staatsblad. De beslissing werd dus genomen. De inwerkingtreding van de maatregel is dus zeer binnenkort te verwachten." Aangezien het Koninklijk Besluit voor 15 september gepubliceerd moet worden, zal het dus uiterlijk op 25 september in werking treden. Daarmee zal (een deel van het assortiment van) het merk “Roundup” uit de winkels verdwijnen.

Maar professionele gebruikers zoals landbouwers en tuinaannemers mogen glyfosaat blijven kopen en gebruiken.

Kankerverwekkend

Glyfosaat is al lang omstreden en wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Recent verlengde de EU niettemin de vergunning met vijf jaar. Maar nadat een Amerikaanse rechtbank Bayer (die fabrikant Monsanto heeft overgenomen) veroordeelde in een zaak die een tuinman had aangespannen nadat hij na het gebruik van Roundup lymfeklierkanker had opgelopen, krijgt de pesticide opnieuw veel tegenwind. België had in het bevoegde comité van de EU overigens ook al tegen de verlenging gestemd, samen met acht andere landen.

Gepubliceerd op 20-08-2018

  213