Opening eerste geothermiecentrale uitgesteld In Mol zou deze maand de eerste diepegeothermiecentrale van Vlaanderen in gebruik worden genomen. Maar de installatie van de pomp heeft vertraging opgelopen, en daarom is de start voor onbepaalde tijd uitgesteld.


De diepegeothermiecentrale is gebouwd op een voormalig industrieterrein langs de Kempische Vaart in opdracht van VITO. Er zijn twee putten geboord tot aan de warmwaterlagen die onder Mol liggen, op een diepte van mezer dan 3 kilometer. De centrale zal dat grondwater oppompen en omzetten in warmte en elektriciteit voor het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK), het verwerkings- en opslagbedrijf voor kernafval Belgoprocess en voor VITO zelf. Vorige maand toonde VITO nog een virtual reality presentatie van alle installaties op het ‘Supernova’ evenement in Antwerpen. 

Normaal gezien zou de geothermiecentrale in Mol volgende week, op 23 oktober, feestelijk worden geopend. Dat is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

VITO-woordvoerster Kristine Verheyden: "De aannemers hebben de afspraken niet kunnen nakomen. Het gaat om een ingewikkeld project want wij hebben hier in Mol putten geboord met een diepte van meer dan 3 kilometer. In Nederland en Duitsland zijn de putten van geothermiecentrales maar 1 tot 2 kilometer diep. Dat maakt dat de situatie bij ons anders is en ook een andere aanpak vraagt. Wanneer de pomp geïnstalleerd is gaan we de centrale eerst laten proefdraaien. De officiële ingebruikname zal er maar eerst komen als bewezen is dat de centrale werkt naar behoren."

Gepubliceerd op 19-10-2018

  172