Op 13 en 14 februari gaan de studenten een tweedaagse ‘challenge’ aan met begeleiding van ondernemersorganisatie VOKA, de OVAM en diverse experts, om creatieve oplossingen voor textielafval te bedenken. Vandaag (14/2) stellen zij hun idee voor aan een professionele jury onder leiding van modeontwerpster Murielle Scherre. De jury kiest een winnend ontwerp dat volgens hen de textielsector op weg helpt naar een circulaire economie.
Afvalberg textiel
In 2018 werd in Vlaanderen 53.643 ton consumententextiel selectief ingezameld, 10% meer t.o.v. 2013. Volgens een Europees rapport consumeert elke Europeaan gemiddeld 26 kg per jaar aan kleding, schoeisel en huishoudelijk textiel, en gooit jaarlijks zo’n 11 kg textiel weg, waarvan het merendeel eindigt in het restafval. De productie van al dat textiel vereist enorme hoeveelheden grondstoffen (1,3 ton primaire materialen per hoofd van de bevolking en 104 kubieke meter water). De sector is daarmee in Europa de vierde grootste verbruiker van grondstoffen en water, na voeding, gebouwen en transport.
Ecodesign Challenge
De 88 studenten die de uitdaging van OVAM opnemen, volgen de opleiding ‘modetechnologie’ en ‘bedrijfsmanagement’ aan de Hogeschool Gent, in de stad de textielnijverheid bij de start van de industriële revolutie bloeide. Op dag 1 (in Aalst) werken zij hun concept uit met ondersteuning van een groep experts. Op dag 2 (in Gent) stellen ze hun idee voor aan de professionele jury. De studenten krijgen tips van ondernemersorganisatie VOKA en leren hoe ze hun startend ontwerp kunnen verkopen.
De OVAM organiseerde eerder al enkele andere ‘Ecodesign Challenges’ met een verschillende focus, maar telkens met creatieve en duurzame oplossingen als resultaat. Bedoeling is dat de combinatie van verschillende opleidingen de kans vergroot dat deze ideeën worden opgepikt door de bedrijfswereld.
Gepubliceerd op 14-02-2020