Milieu

OVAM Ecodesign Awards 2015 voor studenten uitgereikt

De OVAM heeft haar Ecodesign Awards voor studenten uitgereikt. De eind- en jaarwerken van de nieuwste generatie ontwerpers vonden heel wat inspiratie in duurzame technieken.

De ‘Ecodesign Awards’ van de OVAM beloont studenten die in hun eindwerk of jaarwerk oog hebben voor duurzaamheid, en wil jonge ontwerpers inspireren om ook later in hun professionele loopbaan aandacht te hebben voor duurzame productinnovatie.

Eindwerken

De eerste prijs 'Eindwerk' ging naar het project 'UrbanLeafs' van Eva Florizoone (Universiteit Antwerpen, opleiding Productontwikkeling).

Urban LeafsMet dit project zochten de studenten naar een oplossing voor het dalende aantal bijen. Inspelend op voedselvoorziening en nestgelegenheid, de twee elementaire overlevingsfactoren van de bij, ontwierp Florizoone een  ‘natuurdak’, dat de natuurlijke habitat voor bijen in een stedelijke omgeving nabootst. Het dak bestaat uit een daktuintegel, een nestblok voor grondnestelende bijen en een nestblok voor bovengrondnestelende bijen.

Ook de tweede prijs ging naar een student van de Universiteit Antwerpen: Sebastian Bossuyt met zijn project 'CryoCycle'. Dat is een mobiele verwerkinginstallatie voor verfblikken die het afvoeren van de afvalstroom van lege verfblikken van tweecomponentenverven uit polyurethaan en epoxy optimaliseert.Cryocycle Nu worden die blikken verzameld in vaten die afgevoerd worden als chemisch afval. Een verfblik dat nog verfresten bevat, mag niet samengeperst worden. CryoCycle zorgt ervoor dat het verfblik ter plaatse uiteenvalt in drie stromen: metaal, verf en kunststof. Doorheen de installatie wordt het verfblik gewalst, geshredderd, ondergedompeld in een vloeibare stikstof en over een Eddy Current systeem geleid. De verwerking gebeurt op dezelfde manier als in grotere verwerkingsinstallaties maar op veel kleinere schaal.

Pieter Peulen en Anthony Michiels van Thomas More Mechelen kregen een eervolle vermelding voor hun projecten 'Flexit' en 'Panna'.

Jaarwerken

In deze categorie won Lisa Vromman van Howest met haar project 'The greener yoghurt packaging'. De tweede prijs was voor Paulien Callewaert, Kristof De hulsters, Jonas Beirnaert, Maarten Werbrouck en Adriaen D'hoedt van Howest voor hun project 'HIX'. BlooSenna Graulus en Jo Segers van de LUCA School of Arts Campus C-mine kregen nog een eervolle vermelding voor hun project 'Bloo': een conceptuele lamp die zijn energie onttrekt uit het verschil tussen zout en zoet water. Door het verschil in zoutconcentratie en het gebruik van semi-doorlaatbare membranen ontstaat er een potentiaalverschil dat energie opwekt. Die laadt een batterij op, die op haar beurt een LED-lamp van stroom voorziet. De enige afvalstof is brak water. Bloo kan toegepast worden als zak-, tafellamp en sierobject. De behuizing van de lamp bestaat uit de bioplastic PLA.

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar Zoë Vanderstraeten van Thomas More Mechelen voor het project 'VIE'.

www.ovam.be/studentenaward

 

Gepubliceerd op 12-11-2015

  169