Milieu

Praktische gids circulair bedrijfstextiel

OVAM maakte een gids die producenten, leveranciers en gebruikers van bedrijfstextiel inspireert en aanmoedigt om het circulaire verhaal in de praktijk om te zetten. U kunt de gids en het bijhorende onderzoeksrapport gratis downloaden.

OVAM gaf Centexbel, het Belgisch kenniscentrum voor textiel, de opdracht om onderzoek te voeren naar de voornaamste "verdoken" bedrijfstextielstromen.
Waarom bedrijfstextiel? Het is een verzameling van diverse textielproducten met een aantal unieke mogelijkheden voor het verbeteren van duurzaamheid en circulariteit. Zo zijn de materiaalstromen en de samenstellingen gekend en kunnen na verwerking interessante grondstoffen gewonnen worden voor de productie van nieuw textiel en/of andere producten zoals kunststoffen en composieten. In tegenstelling tot consument-gebonden fashion-kledij, wordt werk- en beschermkledij nog altijd in Europa ontwikkeld en/of geproduceerd. Bijgevolg vormt het een economisch belangrijk domein, waar meerdere Vlaamse productiebedrijven een prominente rol in spelen. De grote betrokkenheid van de eigenaars en eindgebruikers (onderneming, wasserij, linnenverhuurder, overheden, ...) bij het ontwerp van werk- of beschermkledij is een unieke opportuniteit om bedrijfstextiel duurzamer en ook circulair te maken.

Voor meer informatie, zie ook de presentaties van het event 'Wat brengt de toekomst voor bedrijfstextiel?'

Gepubliceerd op 07-11-2017

  132