Milieu

Speeddate eens met een ESCO

Vlaanderen behoort tot de top vijf van regio's met de grootste ecologische voetafdruk. Het goeie nieuws: er is nog altijd heel wat laaghangend fruit voor het grijpen om het energieverbruik te beperken: het grotendeels verouderde gebouwenpatrimonium.

Met die boodschap lanceert energieminister Tommelein alweer een nieuw initiatief dat verderbouwt op eerdere pogingen van de Vlaamse overheid om een duurzamer energieverbruik te stimuleren. De ‘ESCO’s’ of ‘Energy Saving Companies’ bestonden al: daarmee kunnen bedrijven en organisaties hun energieverbruik verminderen zonder aan comfort te moeten inboeten. Deze ESCO’s implementeren en financieren energiebesparende projecten in het gebouwenpatrimonium, zoals isolatie, het afstellen van verwarmings- en koelinstallaties, en het installeren van energiezuinige verlichting en energiebeheersystemen. Klanten kunnen deze investeringen afbetalen door de gerealiseerde besparing op hun energiefactuur.

Speeddates

Tommelein zet nu “ESCO-speeddatings” op om bedrijven sneller naar die opportuniteit te leiden. Aan de Hasseltse hogeschool PXL werd de eerste speeddating deze week aan de pers gepresenteerd. Want heel wat lokale besturen, scholen, bedrijven en eigenaars van (verouderde) gebouwen staan voor ingrijpende investeringen. Deze hogeschool had altijd al veel aandacht voor energie-efficiëntie, niet alleen met tal van projecten maar ook in de eigen bacheloropleidingen van ‘PXL-Tech’ (bouw, elektromechanica). PXL is ook bezig met ‘Energy Quickscans’ in al haar gebouwen.

Tommelein -PxlBen Lambrechts, algemeen directeur en Dave Hendriks, directeur facilitair beheer: “Het opzet van deze screening is te komen tot een investeringsprogramma over 15 of 20 jaar, met als doel de bestaande gebouwen en installaties van Hogeschool PXL adequaat te renoveren. De voorgestelde investeringen moeten leiden tot een hogere energie-efficiëntie. Hierdoor kunnen de investeringen gefinancierd worden met de besparingen in de energiekost. Een win-win voor zowel PXL als voor onze maatschappij.” De hogeschool biedt overigens een postgraduaat ‘Energy Efficiency Services’ (EES) aan dat specifiek is gericht op milieuzorg en energiebesparingen en is partner in het Limburgs Klimaatparlement. 

 

(foto: v.l.n.r. Limburgs gouverneur Herman Reynders, Vlaams minister Bart Tommelein en algemeen directeur van Hogeschool PXL Ben Lambrechts.)

Gepubliceerd op 09-09-2016

  262