Milieu

Stadsbestuur Brugge geeft nu toch akkoord voor de Stevin-hoogspanningslijn

De stad Brugge geeft nu toch toelating om de infrastructuur voor de hoogspanningslijn van het ‘Stevin-project’ tussen Zeebrugge en Zomergem op zijn grondgebied te bouwen.

 

Verschillende gemeenten hadden eerder hun veto uitgesproken tegen de hoogspanningskabel op hun grondgebied. Die is nodig om de stroom van de offshore-windparken en vanuit Engeland naar het Belgische hoogspanningsnet te brengen.

Stevin -1Brugge was één van de voornaamste opponenten, maar de stad heeft nu een akkoord bereikt met Elia en het juridische dispuut beëindigd met een dadingovereenkomst die binnenkort wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarin is bedongen dat Elia in Zeebrugge een groene buffer zal aanleggen rond het nieuwe hoogspanningsstation en tevens een nieuwe locatie zal zoeken voor het geplande omvormingsstation van het “Nemo”-project, de onderzeese verbinding met het Britse hoogspanningsnet die eveneens op de Stevin-lijn zal worden aangesloten. Dat wordt een dubbele 380 kV-verbinding met een vermogen van 2 x 3.000 MVA.

 

Stevin -2Elia heeft echter nog geen akkoord met andere gemeenten waar de lijn zal passeren, zoals Maldegem, Zuienkerke, Zomergem en Eeklo.

 

(Power-Link)

(illustraties: Elia)

Gepubliceerd op 03-09-2014

  177