Milieu

Subsidies voor biodiversiteit op bedrijventerreinen

 Deze maand gaat het Europees project “2B Connect” van start, waarin 19 partners in de grensstreek Vlaanderen-Nederland zich drie jaar lang zullen inzetten voor meer biodiversiteit op minstens 70 bedrijventerreinen.

2B Connect moet een rechtstreekse invulling aan de Biodiversiteitsstrategie 2020 van de Europese Commissie geven, via de ontwikkeling van groene infrastructuur. De Europese Commissie benadrukt daarbij het belang van samenwerking met en tussen bedrijven, en het project kreeg daarvoor meer dan 3 miljoen euro ter beschikking.

Kennis en instrumenten

Steeds meer bedrijven willen hun terreinen natuurgericht inrichten en beheren. De groene infrastructuur die zo ontstaat, speelt een belangrijke rol als (grensoverschrijdende) natuurverbinding. Beplanting van bomen en struiken zorgt bovendien voor betere luchtzuivering, minder geluidsoverlast en een aangename omgeving voor buitenactiviteiten.

Maar vaak ontbreekt bij bedrijven de nodige kennis en ondersteuning om meer natuurgericht te werken. 2B Connect zal daarom (van januari 2016 tot december 2018) minstens 70 bedrijven helpen om hun terrein op een natuurlijke manier in te richten. Dat gebeurt met een opleiding over instrumenten zoals de biodiversiteitsscan. Het project ontwikkelt ook een rekenapplicatie die bedrijven toont waarom investeren in groene infrastructuur loont.

Grensoverschrijdend

2B Connect wordt uitgevoerd door dertien partners uit Vlaanderen en zes uit Nederland: het departement LNE ANB, EV INBO, de provincie Antwerpen, Strategische Projectenorganisatie Kempen, Inverde, Regionaal Landschap Lage Kempen, Regionaal Landschap Noord-Hageland, de stad Aarschot, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant, Nolimpark, VBM NV, SCR-Sibelco en de stad Lommel; en in Nederland: de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Helmond en Maastricht, het ‘Huis van de Brabantse Kempen’, de Zeeuwse Milieufederatie en de Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

Via het Interreg Vlaanderen-Nederland programma is er 3.012.583 euro om minstens 70 Vlaamse en Nederlandse bedrijfsterreinen biodivers in te richten. 

Gepubliceerd op 21-01-2016

  351