Milieu

Sustainable Partnerships Award 2014

Sustainability -awards 2014Met deze prijs bekronen de duurzaamheidsnetwerken ‘Business Society Belgium’ en Kauri de meest inspirerende samenwerkingen tussen bedrijven en middenveldorganisaties in België. Dit jaar werden drie partnerships onderscheiden: “Changing the e-waste cycle” (Recupel, WorldLoop e.a.), “Innoveren met een hart” (Cera, RVO-Society) en “Biodiversité Partenariale” (Hesbaye Frost, Natagora en Apligeer).

 

“Changing the e-waste cycle” werd ontwikkeld door Belgische organisaties en wil de milieuproblemen van elektronisch afval (e-waste) in Afrika aanpakken. WorldLoop, Recupel, Galloo, Coolrec, Umicore en Unido (United Nations Industrial Development Organization) bundelen hun expertise. Recupel deelt haar expertise in inzameling en verwerking van afgedankte elektro-apparaten met WorldLoop en steunt de oprichting van ‘e-waste recycling centres’ in Afrika financieel. WorldLoop-projecten combineren lokale inzameling en manuele ontmanteling van afval via formele en informele circuits. Ze maken daarbij gebruik van de internationale expertise voor hoogtechnologische recyclage van bepaalde afvalfracties. Sinds de start in 2011 werd reeds 954 ton elektronisch afval ingezameld en correct gerecycleerd. Afvalverwerkers Galloo, Umicore en Coolrec leveren hun knowhow voor de verwerking van verschillende afvalstoffen.

 

“Innoveren met een hart” wil kwetsbare groepen in onze maatschappij een hefboom aanreiken voor meer zelfstandigheid en een betere levenskwaliteit. Dit partnership brengt sociale ondernemers in contact met studenten uit wetenschappelijke en technologische opleidingen. De ingenieurs, architecten en informatici in spe zoeken in het kader van hun masterproeven naar innovatieve oplossingen voor de social profit sector. Jaarlijks worden tien tot vijftien projecten uitgevoerd. Dit partnership is een samenwerking tussen Cera, de Roger Van Overstraeten-Society, Verso (de koepel van werkgevers in de sector van sociaal ondernemers) en een groep Vlaamse universiteiten en hogescholen waaronder KU Leuven en Thomas More.

 

“Biodiversité Partenariale” is een samenwerking tussen diepvriesgroentenproducent Hesbaye Frost, natuurorganisatie Natagora en de lokale landbouwerscoöperatieve Apligeer. Zij bundelden de krachten voor de bescherming van de vogelbroedplaatsen die ontstaan zijn in de enorme waterbekkens van de voormalige fabrieken van Hesbaye Frost. Het bedrijf stelt de 26 ha grote site ter beschikking van de milieuvereniging en steunt het ombouwen van dit gebied tot natuurdomein.

www.sustainablepartnerships.be

Gepubliceerd op 19-06-2014

  269