Milieu

Tijdens het Autosalon weer 1.000 euro premie bij aankoop van een CNG-wagen

 De aardgasnetbeheerders geven opnieuw een premie tot 1.000 euro bij de aankoop van een aardgaswagen door een onderneming of een particulier. De subsidie ter gelegenheid van het Autosalon is tijdelijk, en moet worden aangevraagd voor eind februari.  

De Vlaamse regering heeft een streefdoel om tegen 2020 ongeveer 40.000 aardgaswagens op de weg te krijgen. De aardgasnetbeheerders Fluxys, Infrax, Ores, Nethys, Sibelga en Eandis loven deze premie uit om de gemiddelde prijskloof te halveren die vandaag bestaat tussen een conventioneel voertuig en een zuiniger CNG-model. In januari en februari 2016 wordt aan particulieren een premie van 1.000 euro toegekend bij aankoop van een CNG-wagen. Voor bedrijven bedraagt de subsidie 500 euro. Van hun kant organiseren de constructeurs bijkomende acties op CNG-voertuigen in hun gamma.

Ook fiscale stimuli

Deze maatregelen moeten dus potentiële kopers van een nieuw voertuig in de richting de CNG-optie sturen. CNG is een betaalbaar alternatief geworden voor diesel en benzine, zowel voor bedrijven als particulieren, dankzij de dalende kostprijs van aardgasvoertuigen gecombineerd met fiscale vrijstellingen. Deze tijdelijke aankoopsubsidie komt daar bovenop.

In de vergroende verkeersbelasting waren al vrijstellingen of verminderingen voorzien voor voertuigen op aardgas. Die zijn nu immers vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op inverkeersstelling, tot en met 2020.

Gepubliceerd op 07-01-2016

  147