Milieu

Vanaf 1 juni worden niet-aangemelde zonnepanelen actief opgespoord en beboet

 Vlaams minister van Energie Bart Tommelein greep de 275.000ste geregistreerde zonnepaneleninstallatie niet alleen aan om de Vlaming nog eens te herinneren aan de voordelen van een eigen fotovoltaïsche elektriciteitsproductie. Hij riep ook op om zonnepanelen altijd aan te melden.

Het elektriciteitsnet is in volle verandering en dat heeft ingrijpende gevolgen voor het beheer ervan. Infrax of Eandis wisten vroeger altijd perfect waar precies stroom op het net werd geplaatst. Vandaag is dat onmogelijk met de vele aangesloten zonnepanelen en andere lokale bronnen. Niet alle installaties worden door de eigenaars bij de netbeheerders aangemeld.

Dat kan voor veiligheidsproblemen zorgen bij onverwachte werken aan het distributienet. Een hoge concentratie aan zonnepanelen in één buurt heeft een invloed op de spanningskwaliteit in dat gebied. Daarom is het cruciaal dat de netbeheerder weet waar er zonnepanelen worden aangesloten op het net. Wie zijn installatie niet aanmeldt heeft ook geen recht op de prosumentenvergoeding.

Is uw installatie wel aangemeld?

Vanaf 1 juni a.s. zullen de regels voor het aanmelden van zonnepanelen strenger worden:

  • de netbeheerders worden decretaal verplicht om niet-aangemelde installaties in hun werkgebied actief op te sporen
  • de installateurs van zonnepanelen zullen lijsten van de door hen geplaatste installaties aan de netbeheerders moeten overmaken
  • eigenaars die hun panelen niet binnen een redelijke termijn bij hun netbeheerder aanmelden kunnen een boete krijgen

Daarom roept Tommelein samen met de distributiebedrijven Eandis en Infrax alle eigenaars op om voor 1 juni de status van hun bestaande installatie te checken. Wie zijn zonnepanelen installeerde voor juni 2015 en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt, is sowieso in orde.

Maar wie geen groenestroomcertificaten heeft en zijn zonnepanelen nergens op de energiefactuur vermeld ziet, voert best een extra controle uit. Dat kan nu via de websites van de distributeurs (dus bij Eandis of Infrax).

Als uw zonnepanelen nog niet bij je netbeheerder aangemeld zijn, doe dit dan zeker voor 1 juni 2017; daarna riskeert u dus een boete.

Energiefraude

Bart Tommelein: “Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering, maar heel wat eigenaars weten niet dat je een zonnepaneleninstallatie moet aanmelden bij je netbeheerder. Wie dat niet doet betaalt geen prosumentenvergoeding en pleegt eigenlijk energiefraude. Met deze campagne willen we iedereen informeren zodat ook wie zonnepanelen heeft eerlijk bijdraagt, en de veiligheid en energiebevoorrading verzekerd blijven.”

Eandis en Infrax gaan zelf ook nog een campagne voeren via hun eigen kanalen en de sociale media. 

Gepubliceerd op 19-04-2017

  278