Milieu

VITO vraagt offertes voor proefboring diepe geothermie

GeothermieboringVITO lanceert een internationale offerteaanvraag voor de grondboringen tot 4 km diep naar warm water op de ‘Balmatt’-site. De eerste proefboring moet voor eind 2015 gerealiseerd zijn.

VITO heeft de diepe ondergrond van de regio Mol in kaart gebracht tot op een diepte van meer dan 4 km. Volgens de resultaten van de metingen verwachten de onderzoekers op ongeveer 3,5 km diepte warm water te vinden, dat mogelijk een temperatuur tot 124°C kan hebben.

Via twee  boorputten wil men dit water oppompen, door een warmtewisselaar sturen en het afgekoelde water terug naar de bodem pompen. De onttrokken warmte zal in dit eerste proefproject worden gebruikt voor de verwarming van de VITO-gebouwen. Als het water warm genoeg blijkt gaat VITO in een tweede fase proberen om er ook elektriciteit mee te produceren. Voor de tweede boring wordt nog wel uitgekeken naar passende externe (bank)financiering. Om nadien elektriciteit te produceren zijn nog meer bijkomende middelen vereist, die gezocht zullen worden bij partijen die bereid zijn om risicodragend kapitaal te investeren. 

SPV-formule

Daarom wordt het onderzoeksproject vanaf het begin opgezet middels een “Special Project Vehicle” (‘SPV’), zodat externe investeerders kunnen toetreden. Met een aantal potentieel geïnteresseerde partijen worden hierover reeds verkennende gesprekken gevoerd, maar ook andere potentieel geïnteresseerde partijen kunnen zich hiervoor nog aanmelden bij VITO. De afsluiting van de SPV is voorzien op 1 september 2015.

Potentieel

VITO verwacht voldoende temperatuur en debiet te vinden om minstens aan het eigen warmtenetwerk warm water van ongeveer 90°C te leveren. De warmwaterleiding van de Balmatt-site naar de VITO-site is ongeveer 2 km lang. Als de omstandigheden in de ondergrond gunstig zijn, dan kunnen nog twee of drie bijkomende boringen op dezelfde locatie worden uitgevoerd, waarmee bijvoorbeeld Mol-Donk en grote delen van de gemeente Dessel van warm water zouden kunnen worden voorzien.

De elektriciteit die zou worden opgewekt, zou tot 9 MW kunnen oplopen, schrijft VITO. Die stroomproductie is bovendien onafhankelijk van wind en zon en permanent beschikbaar.

De offertes worden ingewacht tegen 19 mei. De verwachting is dat de boringen begin september 2015 kunnen starten.

Meer informatie hier.

Gepubliceerd op 08-04-2015

  364