Milieu

Vlaamse Overheid geeft burgers inzicht in haar eigen energiebesparing

 Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) heeft een eigen ‘energiekoers’ gelanceerd. VEB2030 is een website die de publieke sector moet aanzetten tot meer energie-efficiëntie.

Het VEB legt ook een concrete doelstelling op: alle overheidsgebouwen moeten tegen 2030 minstens 27% energie-efficiënter zijn. Algemeen directeur Frederik Hindryckx: “Om de opwarming van de aarde tot 2°C te beperken zal iedereen een stevige inspanning moeten leveren. Daarom moet de overheid het voorbeeld geven. Zij moet tonen dat het haar menens is, en zo burgers en bedrijven aanzetten tot de extra mijl.”

De VEB2030-index kan daarbij helpen. Hindryckx: “Hoe goed een bedrijf het financieel doet, wordt vaak weerspiegeld in de beurskoers. Maar hoe goed een bedrijf het doet inzake energie-efficiëntie is moeilijker te meten. VEB2030 toont het energieverbruik van de publieke sector. Elke publieke entiteit kan zich inschrijven om zijn individuele koers weer te geven en zo kans maken op onze ‘Daler van het jaar’-award.”

Het Vlaams EnergieBedrijf werd opgericht in 2012 en heeft als missie de publieke sector te begeleiden naar een duurzamer en efficiënter energiebeheer. Het treedt op als aankoopcentrale voor energielevering voor publieke diensten, is trekker van grootschalige efficiëntieprojecten in onder andere zorg en onderwijs, en centraliseert energiedata om de grootste noden te detecteren en acties op te volgen. 

VEB

Gepubliceerd op 08-02-2018

veb2030
VEB2030-koers
  198