Vlaamse overheid neemt actie om wegwerpverpakking te bannen

Sinds deze maand moeten Vlaamse ambtenaren in de grote kantoorgebouwen extra betalen voor wegwerpverpakking als er een duurzaam alternatief is. En worden een reeks maatregelen ingevoerd om wegwerpverpakking zoveel mogelijk te elimineren. Het Facilitair Bedrijf zet al een tijd in op circulaire catering om verspilling tegen te gaan, afval zoveel mogelijk te vermijden of materiaal te hergebruiken. Tegelijkertijd komt de Vlaamse overheid zo tegemoet aan de nieuwe regelgeving die er de komende jaren voor wegwerpmateriaal aankomt.

Welke maatregelen?

Waar het kan, wordt wegwerpverpakking geëlimineerd: in de plaats komen melkkannen, waterkannen, suikerstrooiers…. Voor plastic roerstaafjes, rietjes en wegwerpbestek komen er alternatieven in inox.
Wegwerpbekers worden vervangen door porseleinen kopjes en glazen.
Medewerkers worden gestimuleerd om gebruik te maken van een eigen herbruikbare beker, brooddoos of broodjesdoek.
Voor take away kan men een herbruikbaar kommetje aankopen, of eigen materiaal gebruiken.

Uitzonderingen

In sommige gevallen kan de wegwerpverpakking niet verdwijnen omdat de hygiënewetgeving moet gerespecteerd blijven. Broodjes in de open koeltogen blijven voorverpakt alsook zelf aangekochte take away producten (wraps, saladbowls, desserten,…).

Wie wegwerpt, betaalt

Wie toch kiest voor wegwerpverpakking voor een broodje, koffiekoek of koffie/thee, betaalt sinds deze maand 0,20 euro extra.
Niet alle maatregelen worden meteen ingevoerd. Dit gebeurt van zodra een gebouw logistiek klaar is (afvaleilanden, voorraad opgebruikt …). De extra vergoeding is al ingevoerd en vanaf begin januari 2020 worden nergens nog wegwerpbekers voorzien aan de koffieautomaten.

Zie ook op senTRAL:

Gepubliceerd op 04-10-2019

  135