Vlaamse solar-markt herleeft

Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 41.296 nieuwe zonnepaneleninstallaties bij, de beste groei sinds 2012. Maar de bedrijven hebben er geen zin meer in. Minister Tommelein rekent op de burgers.

ed-a-zonnepanelen

In 2012 zakte de markt voor fotovoltaïsche installaties in Vlaanderen als een pudding ineen, omdat de subsidiëring via groenestroomcertificaten fors werd afgebouwd. Tussen 2009 en 2012 waren er jaarlijks tienduizenden PV-installaties bijgekomen, in 2013 nog amper 4.632. Maar ondertussen zijn zonnepanelen alsmaar goedkoper en rendabeler geworden: vandaag kosten ze nog een vijfde van tien jaar geleden, en het systeem van de ‘terugdraaiende elektriciteitsmeter’ maakt ze rendabel. Ook de lage rente draagt bij tot deze groene investeringen, want op de langere termijn brengen ze meer op dan klassieke beleggingen zoals spaarboekjes.

Heropleving?

Sedert 2016 is de markt opnieuw aan het pieken. In dat jaar was er al een verdubbeling tegenover 2015, met 26.832 installaties. In 2017 kwamen er 41.296 zonnepaneleninstallaties bij. In totaal liggen er in Vlaanderen nu 323.375 PV-installaties. “De Vlaming lijkt opnieuw overtuigd,” zegt Vlaams minister van Energie Tommelein. “De burgers zijn dus echt fantastisch bezig! Ze leveren grote inspanningen voor de omslag naar hernieuwbare energie.” Impliciet legt hij daarmee evenwel de vinger op de wonde: de bedrijven blijven nog steeds zeer terughoudend, in tegenstelling tot de groeiperiode van tien jaar gelden toen de Vlaamse subsidies gretig werden aangesproken om te investeren in grootschalige zonneprojecten.

Burgerparticipatie

De minister wil vandaag de grote zonnepaneleninstallaties een nieuwe boost geven. Daarom kondigt hij extra steun aan voor installaties van meer dan 10 kilowatt, vanaf 1 april. Een voorwaarde is burgerparticipatie, want op die manier kunnen zwaardere investeringen voor dergelijke projecten verdeeld worden over bedrijven, organisaties en burgers. “De burger toont de bedrijven en overheden hoe het moet. Ik reken erop dat zij dat goede voorbeeld zullen volgen,” aldus Tommelein. Daarom heeft de Vlaamse regering een campagne ‘zonnedelen’ opgezet en onderbouwt het VEA de vraag naar collectieve investeringen met de ‘Zonnegids’.

  154