VMx wil het goede voorbeeld geven in CO2-neutraliteit

 VMx, de beroepsvereniging van Vlaamse milieucoördinatoren, heeft zichzelf een ambitieus klimaatdoel opgelegd: de CO2-impact van al haar activiteiten neutraliseren.
 
 

VMx gaat voor het behalen van het label van ‘CO2-neutrale organisatie’. Dit label garandeert dat een bedrijf, organisatie, product of dienst zijn CO2-uitstoot berekent, vermindert en compenseert. Alleen bedrijven die deze verschillende stappen doornemen kunnen dit label ontvangen. Het is dus een garantie voor oprechte en reële klimaatinspanningen, verzekert VMx. “Een CO2-Neutraal bedrijf neemt zijn verantwoordelijkheid voor de overblijvende CO2-uitstoot in plaats van deze door te schuiven naar de maatschappij en toekomstige generaties.”

Het label van CO2-neutrale organisatie is één jaar geldig.

Coördinator Sylvie Baert: “Als beroepsvereniging voor milieuprofessionals vinden we dat we hierin een rol hebben om te informeren, sensibiliseren en leden én ons volledig netwerk te stimuleren.” 

De roadmap naar deze certificatie werd uitgewerkt met CO2logic. Het proces vraagt heel wat inspanningen.

Eerst wordt de uitstoot berekend volgens een erkende ‘bilan carbone’ methode ISO 14064 standaard en het GHG protocol, onder begeleiding van CO2logic. VMx nam 2019 als referentiejaar. Baert: “Bij de berekening kan je kiezen welke scopes je neemt. Bij VMx hebben we besloten om alle scopes te betrekken in de berekening. We namen dus zowel de directe emissies in rekening veroorzaakt door de werking van VMx (gasverbruik, bedrijfswagen, bedrijfsfiets), als de indirecte emissies zoals het gebruik van elektriciteit. Ook hebben we alle andere indirecte emissies meegenomen in de calculatie, namelijk het gebruik van materialen bij onze opleidingen (papier, broodjes, koffie, …), afval, woon-werkverkeer, verplaatsingen door de leden, … Alles wat we doen werd onder de loep genomen.”

Vervolgens worden keuzes gemaakt over de manier waarop die uitstoot gecompenseerd zal worden. VMx investeert in een project om de CO2-uitstoot in China te doen dalen. Plaatselijke gezinnen daar krijgen hiermee kleine kookstoofjes zodat ze niet langer op open vuur moet koken, en er dus ook veel minder hout gebruikt zal worden. Daarnaast bekijkt VMx nog hoe ze een Vlaams project kan steunen. De gesprekken over de mogelijkheden hierrond zijn nog aan de gang.


Auteur: Joris De Vroey

Gepubliceerd op 24-06-2020

  38