Milieu

Voorbeelden van circular cities

Op 19 april verzamelde Plan C in Leuven, in het kader van de oude brouwerij van Stella-Artois. Gastvrouw en directeur van Plan C, Jiska Verhulst, kon trots het bordje ‘volzet’ aan de deur van het prachtig gerestaureerde en vernieuwde gebouw hangen. Tijdens deze avond werden vier circulaire stadsprojecten in de kijker gezet.

Het werd een aangenaam gesprek van vier veldwerkers onder begeleiding van radioman Sven Speybroek, die er een spin-off van zijn programma “Interne keuken” van wist te maken. Als moderator toonde hij zich beslagen in de materie transitiebeleid, De vragen waren vaak ludiek maar meestal wel raak, en dat was nuttig voor een veelzijdig publiek dat zich geconfronteerd zag met allerlei experten die een nieuwe visie uitwerken: vaak met nieuwe technologieën, innovatieve en niet altijd voor de hand liggende samenwerkingen, of als moderne varianten op ‘eigenaarschap’ en samenwerking door middel van coöperaties.

Het project Oude Dokken in GentWoonwijk

Elisabeth Kuijken, Dienst Milieu Klimaat Stad Gent, kwam een toelichting geven over de realisaties die zich stilaan ontwikkelen op de Oude Dokken in Gent. Daar zal een nieuwe woonwijk groeien met tal van innovatieve circulaire en duurzame concepten. De nadruk wordt gelegd op water- en energiekringlopen en samengebruik. Het acroniem ‘ZAWENT’ dekt als een vlag de lading van het project: “Zero afvalwater, energie- en nutriëntenterugwinning”. Buurtbewoners participeren in de coöperatie(s) van de kringloopinstallaties.

Bedrijvenconglomeraat

Wim Dries, burgemeester van Genk, gaf toelichting bij ‘Poort Genk’, een conglomeraat dat zich uitstrekt over de gemeenten Genk, Hasselt en Houthalen-Helchteren, met de bedoeling hier een Limburgse wieg voor het circulair ondernemerschap op te zetten. In Genk en omstreken is er nogal wat vrijgekomen ruimte (over het Essers-bos werd niet gesproken), waardoor de bedrijven zelf kunnen experimenteren met circulaire bedrijvigheden zonder al te veel bemoeienissen van de overheid, die zich beperkt tot de regisseursrol. Poort Genk moet een echte circulaire economische zone worden, aangestuurd door de knowhow die in de steden aanwezig is.


Stadsverwarming

Daan van Tassel, ruimtelijk planner van de stad Leuven, hield het wat minder academisch, mede dankzij de insteken van de moderator. De omgeving waarin deze avond plaatsvond was immers het beste daadwerkelijke bewijs van een proeftuin voor warmtenetten. Deze werf van Leuven Klimaatneutraal zet in op het gebruik van restwarmte van de (hoe kan het anders) grootste brouwerij ter wereld van Inbev via collectieve verwarmingssystemen. Het gaf toch een beetje een oostblokgevoel, maar uit de berekeningen blijkt dat het plan realistisch is. Ook de warmte uit riolen zal gebruikt worden voor stadsverwarming, en uit het GFT-afval produceert men aanvullend nog biogas.

Rotterdamse inspiratie

Voor een mooie afsluiter zorgde Mark Slegers, mede-oprichter van ‘BlueCity010’ uit Rotterdam. Dat is een netwerk van ondernemers die hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar afstemmen. De casus “RotterZwam” was in deze interessant: daar wordt het principe van een termietenheuvel toegepast op een gerenoveerd gebouw. In de kelders worden zwammen gekweekt op koffiegruis. “Okkerhout” maakt schoolmeubelen uit recuperatiehout en hars van de lokale imker.

 

Plan C

Gepubliceerd op 20-04-2016

  192