Voormalige stortplaatsen bieden kansen voor hernieuwbare energie en natuur

 Minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir ziet potentieel in oude stortplaatsen in Vlaanderen. Ze bieden ruimte voor extra bos en hernieuwbare-energieprojecten. De OVAM zal daarom met de lokale besturen, VITO en Natuurpunt een zinvolle invulling voor die gronden onderzoeken.
 


“Het lijkt de evidentie zelf. Toch komen de terreinen van voormalige stortplaatsen in Vlaanderen pas recent in het vizier om in te zetten voor hernieuwbare energieprojecten of voor het planten van extra bos of natuurontwikkeling”, zegt de minister. Maar er zijn al voorbeelden.

Zoals de Terhills-site in Maasmechelen, een voormalige vliegasstort van de Limburgse steenkoolmijnen. Daar wordt een zonnepanelenpark van 2 hectare met een vermogen van 1,35 MW geïnstalleerd, naast een drijvend zonnepark. En in Kampenhout werd een oude stortplaats in het natuurgebied Torfbroek geruimd en gesaneerd, en met 2 miljoen euro Vlaamse subsidies omgebouwd tot natuurgebied.

Minister Demir wil het concept nu verder uitrollen over Vlaanderen, en vroeg OVAM om samen met VITO en Natuurpunt te analyseren waarvoor de reeds afgedekte stortplaatsen in Vlaanderen het meest geschikt zijn. Uit een eerste analyse blijkt dat er zeer grote oppervlaktes kunnen dienen voor nieuwe ontwikkelingen. Veel hangt af van de aard van de stortplaats en de bereidwilligheid van eigenaars, exploitanten en lokale besturen om dergelijke projecten tot een goed einde te brengen. Maar de minister wil deze ruimtelijke opportuniteiten maximaal benutten om de hernieuwbare-energiedoelstellingen en de ambitie voor 4.000 hectare extra bos en 20.000 hectare extra natuurbeheer te realiseren.


Auteur: Joris De Vroey

Gepubliceerd op 25-11-2020

  35