Milieu

Week van Milieuvriendelijke Voertuigen

Tommelein -mvv

Vorige zaterdag gaf Vlaams minister van Energie Bart Tommelein het startschot van de “Week van de Milieuvriendelijke Voertuigen”: nog tot 18 december verspreidt de Vlaamse overheid de boodschap via de hashtag  #tankjewel.

In Kortrijk kwam de minister de Eerste Bestuurder Die Zijn Auto Elektrisch Kwam Opladen persoonlijk ‘bedanken’. De campagne bedankt namelijk iedereen die kiest voor groenere alternatieven, en moet zoveel mogelijk mensen overtuigen om de overstap te overwegen. “We maken van de voortrekkers echte ambassadeurs, die samen met de overheid de milieuvriendelijke voertuigen mee promoten. Verandering van onderuit werkt altijd het beste,” sprak Tommelein.

Stimuli op korte termijn

De Vlaamse overheid ondersteunt de keuze van consumenten voor milieuvriendelijke voertuigen op verschillende manieren.

  • Wie een zero-emissie voertuig koopt krijgt een premie tot 5.000 euro voor de goedkoopste modellen. Die premie zal jaarlijks afnemen naarmate de marktprijzen zakken, maar met een bestelbon tot en met 31 december 2016 kan men nog de hoogste premies krijgen. Vandaar deze ’Week van Milieuvriendelijke Voertuigen’: de autodealers zullen hun elektrische, hybride en CNG-modellen in de kijker zetten en een proefrit aanbieden. De overheidscampagne steunt ze daarbij.
  • Tommelein vereenvoudigde de aanvraagprocedures voor de premies, na enkele klachten bij de Vlaamse ombudsman.
  • Een gids “Elektrisch rijden voor lokale besturen” biedt een leidraad aan gemeentebesturen om elektrisch rijden in de praktijk te brengen en verder te kijken dan alleen maar te investeren in infrastructuur. De inhoud is niet beperkt tot het aanbieden van laadpunten in steden en gemeenten.
  • Bij aankoop van een 100% elektrische auto hoeven er geen (Vlaamse) verkeerstaksen meer betaald te worden. Begin dit jaar heeft de Vlaamse regering de verkeersfiscaliteit aan milieucriteria gekoppeld. Wie een nieuwe dieselwagen koopt betaalt de meeste taksen, wie een benzineversie kiest minder. Voor een ‘full electric’ auto betaal je 0 euro verkeersbelasting.

Versnelling

De campagne is zeker niet overbodig in Vlaanderen, en ze lijkt op het juiste moment te komen. De verkoop van elektrische wagens is het laatste jaar sterk gestegen (x9), al blijven de concrete cijfers nog heel laag: tot en met 5 december zijn er 675 aankooppremies aangevraagd. In januari lanceerde Tommeleins voorgangster de aankooppremies, en dat potje voor 2016 raakte niet eens op. Er is nog geen 3 miljoen euro van de voorziene 5 miljoen uitbetaald. Volgend jaar ligt een nieuwe enveloppe van 5 miljoen klaar, en Tommelein heeft inmiddels de aanvraag versoepeld. Per voertuig bedraagt de premie 2.500 tot 5.000 euro.

Hoewel het grootste deel van de auto’s zelden langere ritten dan 100 kilometer per dag aflegt, en automerken zelfs benzinealternatieven voor vakantiegebruik aanbieden bij de aankoop van een elektrisch voertuig, blijkt uit elk onderzoek dat de angst voor de lege batterij het grootste bezwaar van de Belgische consument tegen elektrisch rijden blijft. Tommelein heeft daarom al meerdere keren aangekondigd dat er ook werk wordt gemaakt van de noodzakelijke laadpuntnetten, en hij hoopt daarvoor ook meer bedrijven over de streep te trekken. 

Gepubliceerd op 12-12-2016

  290