Werknemers investeren mee in hernieuwbare-energieprojecten van hun bedrijf

 Op het dak van drukkerij ‘die Keure’ in Brugge worden 1.605 zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor 424,123 kWh aan energie of 16% van het elektriciteitsverbruik, wat equivalent is aan 142 ton CO2 minder per jaar. Speciaal aan deze investering is echter de financiering: de eigen werknemers van het bedrijf brengen de middelen in via de aankoop van coöperatieve aandelen van ‘GreenPulse’.
 

De drukkerij koos voor deze onderneming, die particulieren de mogelijkheid biedt om mee te investeren in hernieuwbare-energieprojecten en te delen in de opbrengsten ervan. Zij belooft een rendement van 3% tot 6%. Het Vlaams Energieagentschap liet ook al een  studie “Zon op mijn werk” uitvoeren, waaruit bleek dat bedrijven die medewerkersparticipatie nastreven voor één enkel zonneproject vaak beter zo’n bestaande coöperatieve kiezen in plaats van zelf een coöperatie op te richten. VEA heeft onlangs een praktische brochure gemaakt: “Koop zonnepanelen met je collega’s!”, waarin de voorwaarden en keuzemogelijkheden op een overzichtelijke manier worden samengevat.

Naast de installatie van het zonnedak, zullen er voor de drukkerij nog andere hernieuwbare energie toepassingen gerealiseerd en bestudeerd worden, zoals laadpalen voor elektrische voertuigen en een middelgrote windmolen op het terrein.

 


Engineeringnet.be

Gepubliceerd op 14-11-2018

  165