Zes op de tien Vlamingen bouwt Bijna Energie Neutraal (BEN)

Van alle tien nieuwbouwwoningen in Vlaanderen hebben er nu zes een E-peil van E30 of ‘Bijna Energie Neutraal’ (BEN). Dat meldde energieminister Lydia Peeters op Batibouw, waar zij de jongste EPB-cijfers presenteerde. De BEN-norm wordt pas in 2021 verplicht. De fiscale stimuli en premies, maar zeker ook door een groeiend bewustzijn bij de Vlaming, zorgen voor deze snelle acceptatie, denkt de minister.
 

Uit de laatste EPB-cijfers blijkt ook dat de gemiddelde tijd tussen bouwaanvraag en EPB-aangifte nu twee jaar bedraagt, maar voor appartements- en kantoorgebouwen gaat die doorlooptijd geregeld naar vier, vijf of zes jaar.

EPB-aangiften bij de bouwaanvragen van 2016 geven een gemiddeld E-peil E28 aan, dat is 22 punten lager dan de eis van E50 die toen nog gold. Uit de EPB-aangiften van aanvraagjaar 2017 blijkt dat al 60% van de nieuwbouwwoningen de BEN-norm haalt. Omdat de aangiften nog lang niet volledig zijn, is de kans is groot dat dat aantal nog stijgt.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters concludeert dat de Vlaming vandaag veel energiezuiniger bouwt dan de wettelijke norm. “De BEN-norm en zelfs de strengere norm van E20 wordt in 38% van de nieuwbouwwoningen nu al gehaald. Dat vertaalt zich in een veel hoger wooncomfort en een veel lagere energiefactuur.”

Ook de renovaties worden ambitieuzer

Ook voor woningen die een ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’ ondergaan moet achteraf een EPB-aangifte worden ingediend. Dat zijn renovaties waarbij 75% van de buitenschil en de technische installaties vervangen worden. Sinds de invoer van dit instrument (begin 2015) zijn er 1.407 EPB-aangiftes ingediend, tegenover 6.105 voor ‘gewone’ renovaties. Ongeveer één op vijf renovaties is dus een ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’.

De trend van de renovaties loopt gelijk met die van de nieuwbouw: voor aanvraagjaar 2017 wordt gemiddeld E59 voor eengezinswoningen en E62 voor appartementsgebouwen gehaald. Een opvallende vaststelling is de keuze voor extra isolatie en een bijhorend lager E-peil in dergelijke projecten, eerder dan voor een hernieuwbare-energie-installatie. Dat is dan weer een groot verschil met nieuwbouwwoningen, waar bouwheren vaker voor hernieuwbare energie kiezen in plaats van de strengere E-peileis.

De toename voor ingrijpende energetische renovaties heeft zeker te maken met het belastingvoordeel dat in oktober 2016 werd ingevoerd. Voor een E-peil lager dan E90 krijgt men vijf jaar lang een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Wie E60 of lager haalt, betaalt gedurende vijf jaar helemaal geen onroerende voorheffing.

Volgend jaar wordt de E-peileis voor Ingrijpende Energetische Renovaties voor het eerst strenger, van E90 naar E70.

Zonnepanelen

De EPB-cijfers geven ook ieder jaar de evolutie van hernieuwbare energie weer. Sinds de invoering van een verplicht aandeel hernieuwbare energie in 2014, is de toepassing van hernieuwbare-energietechnieken fors toegenomen in de woningbouw. Zonnepanelen blijven daarbij de populairste investering, met 74% van alle nieuwbouwwoningen (eengezinswoningen en appartementen), en zelfs 86% van de nieuwe eengezinswoningen. In 55% kiest men alleen voor zonnepanelen, in 17% worden die gecombineerd met een warmtepomp en in 2% met een zonneboiler.

De EPB-cijfers vindt u op de website van het Vlaams Energieagentschap

E-peil per gemeente

VEA publiceert ook de gemiddelde e-peilen per gemeente op basis van de EPB-aangiften. De dossiers die tot eind 2014 werden ingediend, geven een beeld van de behaalde E-peilresultaten van nieuwe woongebouwen.

Het mediane E-peil voor nieuwbouwwoningen en appartementen per gemeente is opgelijst in dit document (pdf).

Minister Peeters

Gepubliceerd op 21-02-2019

  112