Milieu

Zwitsers testen opslag van hernieuwbare energie op reële schaalgrootte

Energiecontainer -EPFLOnderzoekers van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben een systeem ontwikkeld voor het beheer en de opslag van elektrische  energie. Het is gebaseerd op een   industriële capaciteit die geïntegreerd wordt in een fotovoltaïsch zonnepark. Hiermee kunnen ze op reële schaal het gedrag van een elektrisch net testen dat gevoed wordt door fotovoltaïsche panelen.

De opstelling is niet groter dan een standaard zeecontainer. In het kader van het project “EPFL Smart Grid” moet dit experimentele opslagsysteem de onderzoekers in stat stellen om originele oplossingen op industriële schaal te ontwikkelen voor hernieuwbare energiebronnen (en met name fotovoltaïsche zonnecellen), en de integratie ervan in de distributienetten van elektriciteit.

Het bijzondere aan de installatie is de technologie die wordt toegepast: hoogperformante titanaat-Li-ioncellen. Die hebben een zeer hoge levensduur met ongeveer 15.000 oplaadbeurten, waar dat traditioneel op 3.000 ligt. De cellen zijn tevens voorzien van keramische separatoren voor maximale veiligheid. Bovendien integreert deze oplossing zowel de opslagmodules, de energieconversie als de software die de communicatie met EPFL regelt.

De eenheid zal tot 500 kWh aan elektrische stroom kunnen opslaan, wat overeenkomt met het gemiddelde dagverbruik van 50 (Zwitserse) huishoudens, en zal de variaties in vermogen door de wisselende weersomstandigheden beheersen.

 

“De inzet van performante opslagmiddelen voor energie in elektriciteitsnetten is de sleutel om hernieuwbare bronnen in onze energiemix te integreren,” legt Mario Paolone uit, directeur van het labo voor gedistribueerde elektriciteitssystemen aan de EPFL. “Dankzij de omvang van deze installatie kunnen we die opslag voor de eerste keer op ware schaalgrootte testen in functie van de nieuwe controlemethodes voor de smart grids die we bij EPFL ontwikkelen.”
De testen met de energieopslagcontainer zullen 23 maanden duren en moeten toelaten om het functioneren van de verschillende componenten, het beheer en de integratie in het slimme productie- en distributienet te optimaliseren.

(bron: Une réponse innovante au défi du stockage des énergies renouvelables, Mediacom)

 

Gepubliceerd op 27-11-2015

  251