25% van de Belgische werknemers drinkt te veel alcohol

Eén werknemer op vier drinkt te veel alcohol. Dat blijkt uit een recente bevraging van HR-specialist Securex. 22% van de Belgische werknemers zegt meer dan 2 tot 3 glazen alcohol per dag te drinken. 

Risicogroepen

Meer dan dubbel zoveel mannen als vrouwen geven aan overmatig te drinken (32% vs. 13%). In Brussel drinkt bijna 1 op 3 te veel (31%), beduidend meer dan in het Vlaamse (22%) of Waalse (23%) gewest. Leidinggevenden drinken ook vaker te veel dan wie geen leidinggevende functie heeft (30% vs. 21%). Vijftigplussers drinken minder: daar drinkt slechts 14% dagelijks te veel (vs. 25% jonger dan 50). Alleenstaande of gescheiden werknemers met jonge kinderen vormen een risicogroep: 39% van hen drinkt wekelijks te veel (vs. 23%).
 

Files spelen een rol

Het mobiliteitsprobleem speelt een belangrijke rol : personen die hun woon-werktraject als stresserend ervaren, lopen een dubbel zo hoog risico op overmatig alcoholgebruik dan personen die zonder fileleed door het leven gaan of die het openbaar vervoer gebruiken (35% tegenover 17%). Deze bevinding kunnen we ook omgekeerd toepassen : wie te veel dirnkt, zal zijn woon-werktraject sneller als stresserend ervaren. 
 

Alcohol als stressremmer? 

In 2015 dronk een kleiner aantal personen te veel alchohol, namelijk 14%. Maar liefst 24% drinkt 10 of meer glazen per week en overschrijdt daarmee de nieuwe wetenschappelijk onderbouwde richtlijn van VAD, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. “Gestresseerde werknemers drinken meer. Een glaasje wijn of porto kan de stress verlagen, maar dat werkt alleen op korte termijn. Een gevaarlijke trend,” zegt HR Research Expert Heidi Verlinden.
 
Gestresseerde werknemers geven vaker aan die wekelijkse grens van 10 glazen te overschrijden (29% vs. 18%). Werknemers die met het idee spelen om op korte termijn van werkgever te veranderen drinken bijna dubbel zo vaak te veel (37%) als werknemers die loyaal willen blijven aan hun huidige (20%).
 
Eva Praet, Regio Manager Psychosociaal Team Securex licht het gevaar van overmatig alcoholgebruik toe:  “Alcohol is een verdovende drug die de oorzaak van de stress niet weghaalt. Je slaapt beter in, maar de slaap is minder diep. Dit zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek niet echt uitgerust bent. De cirkel is snel rond. Het is dus belangrijk om als werkgever alert te zijn voor probleemgebruik, om het bewustzijn rond de gevolgen bij medewerkers aan te wakkeren en om hulp te bieden waar nodig.”
 
Om het stress niveau gezond te houden binnen organisaties en om het alcoholgebruik van werknemers binnen de perken te houden, blijft het belangrijk om te investeren in preventieve maatregelen die renderen op lange termijn. 
 
Meer info op senTRAL : 
 

Gepubliceerd op 07-01-2019

  123