Veiligheid

27% van transgender werknemers verliet job door vijandige werkomgeving

In het kader van de Internationale Dag van Transgendervisbiliteit, op 31 maart, ondervroeg StepStone 286 transgender werknemers naar hun ervaringen op de werkvloer. Het onderzoek toonde aan dat een op vier transwerknemers een job verliet wegens een vijandige werkomgeving.
 
De StepStone-studie ‘Transgenders op de werkvloer 2017’ belicht de carrière-uitdagingen die transwerknemers van Belgische ondernemingen vandaag de dag ondervinden. In het totaal spraken 286 transwerknemers over hun persoonlijke ervaringen op het werk en de aanzienlijke barrières die ze moeten overwinnen.

Transgender werknemers hebben in België af te rekenen met heel wat moeilijkheden. Meer dan een op vier (27%) nam reeds ontslag omdat ze zich niet welkom voelden op het werk, zo onthult de studie. 62% van de respondenten voelde zich reeds gediscrimineerd op de werkvloer omwille van hun ‘trans’-identiteit. Het is dan ook weinig verrassend dat de helft van de transwerknemers hun gender identiteit of -expressie verbergt voor collega’s.

Eefje van der Meer, Lid van de Raad van Bestuur van Transgenderkring Vlaams-Brabant, bevestigt dit: “Net als de hartverscheurende getuigenissen uit de studie horen we regelmatig verhalen van onze leden over discriminatie, niet alleen op het werk maar ook in hun sociale activiteiten en zelfs in hun eigen gezinssituatie. Gelukkig hebben we ook gemerkt dat er de jongste jaren meer openheid en ruimte voor dialoog is gekomen. Steeds meer werkgevers benaderen ons, of andere transorganisaties zoals Transgenderinfopunt, voor advies om transgender werknemers te ondersteunen op het werk.”

De studie van StepStone onthulde ook enkele positieve bevindingen. 64 procent van de transwerknemers beoordelen hun werkprestaties als beter dan voor hun transitie en meer dan drie op vier (76 procent) kreeg positieve reacties van collega’s na hun transitie. Die resultaten geven aan dat de transitie in de meeste gevallen een positieve invloed heeft op de werkervaring van de werknemer.

Uit de studie blijkt ook dat de Belgische overheid nog heel wat opportuniteiten heeft om transgender werknemers te ondersteunen op het werk. 80% van de Franstalige en 44% van de Nederlandstalige respondenten vindt dat de overheid niet genoeg inspanningen levert om transgenders op het werk te ondersteunen.

De resultaten tonen dat we nog voor enkele uitdagingen staan,” benadrukt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, een onafhankelijke Belgische instelling die in 2002 werd opgericht om discriminatie op basis van gender te bestrijden. “Al tien jaar lang maakt onze organisatie mensen bewust van de rechten van transgenders. We doen onderzoek naar hun persoonlijke situatie en problemen, we formuleren aanbevelingen voor alle betrokkenen en we behandelen klachten en vertegenwoordigen transgenders in de rechtbank bij gevallen van discriminatie.” Liesbet Stevens is er zich echter van bewust dat er minder organisaties actief zijn in het Franstalige landsgedeelte. “En heel vaak vormen zij onze voornaamste partners om de juiste informatie naar de transgenders over te brengen,” voegt ze toe.

Net als de overheid lijken ook HR-afdelingen een cruciale rol te spelen in de ondersteuning van transgender werknemers. Tijdens hun transitie voelen transgender werknemers zich bijna drie keer meer aanvaard door collega’s wanneer de HR-afdeling hen ondersteunt (92%) dan wanneer die steun er niet is (35%). In de studie werd niet gevraagd naar de ondersteuning van de preventieadviseur.

Met het onderzoek ‘Transgenders op de werkvloer 2017’ hoopt StepStone te zorgen voor een groter bewustzijn rond de moeilijkheden die transgender werknemers ondervinden. Ook hoopt StepStone op meer begrip voor de aanzienlijke hindernissen die transgenders in België moeten overwinnen.

Het volledige rapport is te bekijken op de website van StepStone


 

Gepubliceerd op 12-04-2017

  334