28 april 2020: Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

 
Wereldwijd overlijden dagelijks 7.500 mensen als gevolg van onveilige en ongezonde werkomgevingen. 6.500 sterfgevallen per dag zijn te wijten aan werkgerelateerde ziektes.
 

De preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten is een dagelijkse zorg voor zaakvoerders, preventieadviseurs en hun collega’s. Een gezonde werkomgeving draagt bovendien bij tot een beter welzijn op de werkplek. Een gebrek aan veiligheid heeft daarentegen een grote negatieve impact op werknemers en hun gezinnen, zowel economisch, fysiek als emotioneel. 

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) heeft 28 april uitgeroepen tot jaarlijkse Internationale Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Deze werelddag werd gelanceerd in 2003 en focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten, en met name op de volgende aspecten: arbeidsveiligheid, arbeidshygiëne (momenteel uiteraard zeer actueel), ergonomie en arbeidsgeneeskunde.

Verschillende bedrijven en organisaties in ons land gebruiken deze Werelddag om specifieke sensibiliseringsacties uit te werken voor hun personeel, leveranciers en klanten. Dit gebeurt bijvoorbeeld via extra inspecties van werkplekken, ludieke acties om bijvoorbeeld gezonde voeding op het werk te promoten of het voeren van enquêtes (waarvan de resultaten later als inspirerende actiepunten gebruikt worden).

Op dezelfde dag wordt ook de Internationale Gedenkdag voor arbeidsslachtoffers gehouden. ‘Het heft in handen nemen – gevaarlijke stoffen verwijderen van de werkplek’ is dit jaar het thema van de campagne van het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (ITUC).


Auteur: Geert Van cauwenberge

Gepubliceerd op 19-04-2020

  185