Veiligheid

5 tips voor veilig werken op hoogte

Het is niet alleen het risico om zelf te vallen dat werken op hoogte zo gevaarlijk maakt. Vergeet ook niet de impact van een voorwerp dat van grote hoogte naar beneden komt.

Werken op hoogte kan verschillende gevaren met zich meebrengen. Allereerst is daar natuurlijk de meest voor de hand liggende: het risico dat de werknemer naar beneden valt van een dak, ladder, steiger is of een opening in de werkvloer. Maar vergeet ook niet het gevaar dat een werknemer of een voorbijganger geraakt wordt door een vallend voorwerp. Bovendien is de vluchtroute bij calamiteiten voor werknemers op hoogte vaak langer.
 

Vallende voorwerpen

Een vallend voorwerp hoeft op zichzelf niet groot te zijn om wel een groot gevaar op te leveren. Een schrijnend voorbeeld vond in 2014 plaats in de Verenigde Staten, waar een man op een bouwplaats overleed nadat een rolmeter van 120 meter hoogte naar beneden viel en hem op zijn hoofd raakte. De man was net uit zijn auto gestapt en droeg (nog) geen veiligheidshelm.
 

5 Tips

Veiligheid zit echter vaak niet alleen in de voorschriften en de valbeveiliging, maar vooral ook in gedrag. De meest veilige oplossing is natuurlijk om werknemers op de begane grond te laten blijven, maar dat is niet altijd mogelijk. Daarom 5 tips om het veilig te houden:
  1. Loop nooit achteruit – Het lijkt te logisch voor woorden, maar het gebeurt nog veel. En negen van de tien keer gaat het goed. Maar die tiende keer dat het niet goed gaat, kan het een dodelijke afloop hebben. Houd uw blik gevestigd op de plek waar u naar toe gaat, zodat u niet per ongeluk op een dakraam stapt, of er achter komt dat u de afstand tot de rand van het dak toch niet helemaal goed had ingeschat.
  2. Laat u niet afleiden terwijl u over het dak loopt – Werknemers ontvangen hun werkinstructies steeds vaker digitaal. Maar het dak is zeker geen plek waar u afgeleid mag zijn. Krijgt u een telefoontje, verlaat dan tijdelijk de werkplek.
  3. Test de ondergrond voor u uw gewicht plaatst – Daken worden oud, de kwaliteit gaat achteruit of was sowieso al niet goed. Zorg dat u weet waaraan u uw leven toevertrouwt. Controleer indien mogelijk het dak vanaf de onderzijde en blijf voorzichtig als u erop staat. Stop bij het eerste teken dat het materiaal niet stabiel is en check het. Dat geldt overigens ook voor de ladders waarmee u naar boven klimt.
  4. Neem de tijd voor ladders –Wie haast heeft op een ladder, maakt sneller een misstap met mogelijk desastreuze gevolgen. Bovendien kunt u nooit 100 procent zeker weten of een ladder veilig is, ook niet wanneer deze is gezekerd of vast aan het gebouw zit. Neem uw tijd, zorg dat u uw voeten goed plaatst en goede grip hebt. Vraag uzelf af of u echt te veel haast heeft om veilig te werken en wat het voor uw schema betekent als u naar beneden valt. Natuurlijk draagt u valbeveiliging, maar wilt u echt uittesten of die werkt?
  5. Klim nergens overheen – Wie dagelijks op het dak werkt wordt misschien wat overmoedig en laat zich door een simpel obstakel niet uit het veld slaan. Maar of het nou een borstwering, een stapel bouwmateriaal, een dakraam of een andere hindernis, klim er niet overheen tenzij u heel zeker weet wat er aan de andere kant is.
Meer info op senTRAL:
 

Gepubliceerd op 19-04-2016

  381