Veiligheid

8 parameters om het comfort van werkkledij te beoordelen

Oncomfortabele werkkledij of beschermende kledij zal minder of onjuist gedragen worden, wat de veiligheid niet ten goede komt. Wil je bij de keuze van werkkledij rekening houden met comfort? Dat kan aan de hand van verschillende objectieve en meetbare parameters. We lichten er 8 voor u toe.
 


Bron foto: Pexels
 

Hoe voelt de stof van de kledij aan op de huid? 

Een stof die hinderlijk aanvoelt tijdens het werken, zal werknemers minder motiveren om hun werkkledij of beschermende kledij te dragen. 
 
Twee voorbeeldparameters: 
  • Zachtheid: zit de kledij zacht op de huid, buigt ze gemakkelijk?
  • Gladheid: is de stof glad, hoeveel wrijving geeft de stof?
     

Klimaat – en vochtregulering van de stof

Dit is zeker een aandachtspunt voor werknemers die werken in warme of koude temperaturen. Bijvoorbeeld. Kledij die door zweet lang vochtig blijft, zal bij warme temperaturen irritaties veroorzaken en bij koude temperaturen bestaat het risico op onderkoeling.
 
Twee voorbeeldparameters:
  • Vochtopname: hoeveel water kan het weefsel opnemen?
  • Vochtverspreiding: textiel waarbij het vocht in oppervlakte verspreidt, zal sneller drogen. 

Bewegingsgemak 

Werkkledij of beschermende kledij die werknemers belemmert in hun bewegingsvrijheid, verhoogt de kans op het onjuist uitvoeren van werkbewegingen. Hierdoor neemt het risico op arbeidsongevallen en beroepsziektes toe. 
Twee voorbeeldparameters:
  • Stretch: stretcht de stof bij bewegingen en herstelt de stof zich nadien?
  • Pasvorm: heeft het kledingstuk de juiste pasvorm voor de werknemer? 

Het voorkomen van de stof

Dit lijkt in eerste instantie een parameter van secundair belang. Maar werkkledij die er mooi uitziet, kan werknemers extra motiveren om de kledij consequent te dragen.  
Twee voorbeeldparameters: 
  • Kleurvastheid: blijft de kleur mooi op termijn?
  • Rimpelvastheid: blijft de stof ongerimpeld op termijn?
 

Test in de eigen werksituatie

Werkkledij kan zowel veilig als comfortabel zijn. Maar de mate van comfort is afhankelijk van de specifieke werksituatie. U kunt comfort nu als een objectieve parameter opnemen bij het selecteren van uw kledingpakket.
 
De 8 parameters zijn een selectie van een twintigtal parameters die producent Teijin op basis van wetenschappelijk onderzoek heeft opgesteld en gebruikt om het comfort werkkledij en beschermende kledij te testen. De parameters werden ontwikkeld in samenwerking met Vandeputte. Àngels Cornellana Morros van Teijin lichtte de parameters toe op de Safety Summit op 25 april 2018. Voor meer informatie, kan u de website van Teijin raadplegen.


Meer info op senTRAL: Normenoverzicht — Beschermende kleding (ICS 13.340.10)

Gepubliceerd op 25-05-2018

kristelweyns
Kristel Weyns
Redacteur, Preventieadviseur niv. 2, Wolters Kluwer
  315