Veiligheid

Actief (bij)leren met senTRAL

De informatiebank senTRAL.be is het resultaat van 30 jaar ervaring en zo’n 300 experts in HSE. De manier waarop al die expertise tot bij u komt is al die tijd met de technologie meegegaan. De online-revolutie maakte de informatiedoolhof niet alleen toegankelijker, maar liet ook toe om nieuwe diensten aan te bieden.  Vorig jaar volgden meer dan 1.650 deelnemers de webinars van het ‘Lunch Learn’ programma. Via de chatfunctie stelden gemiddeld 46 mensen per maand rechtstreeks een vraag aan het senTRAL-team.

Daar draait het in senTRAL uiteindelijk om: een leerrijke interactie mogelijk maken voor de preventieadviseur en de milieuprofessional. Voor veel van uw collega HSE-professionals – niet alleen preventieadviseurs en milieucoördinatoren – is senTRAL een dagelijkse tool en vertrouwde informatiebron. Het platform groeit en verdiept ook dankzij een permanente interactie met jullie, de gebruikers, zodat het steeds beter kan worden afgestemd op uw specifieke noden en verwachtingen. Zo verrijkt een antwoord op uw vraag ook de kennis in senTRAL, en wordt ze met meer professionals gedeeld.

 senTRAL chat - stats 2016

Vraag het persoonlijk

Als je een antwoord op een vraag zoekt wil je niet door tientallen weblinks ploegen, maar kan je verwachten dat de toepasselijke regelgeving, normen, praktijkvoorbeelden of tools vlot komen bovendrijven. Is dat niet het geval, dan kan je tijdens de werkuren een échte persoon via de chatfunctie (de knop rechtsonder) contacteren. Geen zoekrobot, maar iemand die gebruikers wegwijs maakt in de professionele informatie van senTRAL, en kan terugvallen op de expertise van 17 redacteurs met een PA- of MC-diploma die op hun beurt beschikken over een netwerk van 300 HSE-experts met ieder hun eigen expertise. Die auteurs staan zelf in het veld als HSE-consultant of specialist in uiteenlopende domeinen.

Op die manier helpen de gebruikers ook om senTRAL te verbeteren, wanneer ze de vinger leggen op ontbrekende informatie, onduidelijke navigatie of onvindbare links. senTRAL wordt zo een interactieve tool waarmee de inspiratie in twee richtingen vloeit.

Enkele van de meer dan 500 vragen die in 2016 via de chat binnenliepen:

- Ik ben op zoek naar een werkprocedure voor het uittrekken van kledij en het binnenbrengen van toestellen (telefoons, radio...) in een atex-zone?

- Vanaf wanneer is het niet meer voldoende om enkel rookmelders te plaatsen maar moet een brandmeldcentrale worden voorzien?

- Moet een gasinstallatie met een nominaal vermogen van 28k W voldoen aan de compartimenteringsvoorwaarden die opgelegd zijn in artikel 52 van het ARAB?

- Mag een BA4-opleiding intern gegeven worden door een BA5-gecertifieerd persoon?

- Als de continue debietmeter in de meetgoot voor lozing van afvalwater defect is, is er dan een termijn waarbinnen deze hersteld moet worden?

Lerend lunchen

Sentralchat -klPreventieadviseurs en milieucoördinatoren hebben nood aan permanente bijscholing, en dat botst vaak met hun volle agenda. De ‘Lunch Learn’-webinars vullen beide behoeften in, met een efficiënt uurtje bijscholing op een handig tijdstip en op hun eigen werkplek. Deze bondige presentaties houden de vinger aan de pols van actuele veiligheidsthema’s, milieuwetgeving en vaak gezochte oplossingen.

Ook deze webinars zijn interactief; de deelnemers kunnen hun vragen meteen voorleggen. Ze kunnen na afloop een opleidingsattest aanvragen, en hun mening of suggesties voor andere webinars meegeven. Ook voor dit programma doen we een beroep op de experten en specialisten uit het veld, vaak auteurs die hun kennis reeds in senTRAL-teksten of andere publicaties delen.

In 2016 presenteerde Lunch Learn 23 webinars, die gemiddeld 72 online abonnees konden boeien, met uitschieters tot 191 (webinar over explosieveiligheid) en 138 online-cursisten (over strafrechtelijke aansprakelijkheid).

In 2017 staan deze onderwerpen op het programma. Abonnees die een webinar gemist hebben kunnen dat achteraf nog altijd herbekijken.

 

Doe mee!

U hoeft niet altijd op senTRAL in te loggen om bij de club te horen. Wij houden ook contact met de HSE-wereld via hseworld.be, enkele LinkedIn-groepen (voor veiligheids- en milieu-professionals), en een Youtube-kanaal met een rijke verzameling video’s.

En één keer per jaar nodigen we u graag uit om nog eens ‘in real life’ te komen netwerken en (kennis) bij te tanken in Mechelen: het HSE World event.

Ook op de jaarlijkse PVI Navormingsdagen kan u redacteurs en auteurs van senTRAL ontmoeten.

 

Gepubliceerd op 14-06-2017

  185