Veiligheid

Bakens van veiligheid

HSEW2016-Beacons1

HSEW2016-logoHoe hou je werknemers voortdurend alert voor de risico’s van de werkomgeving? De opdracht van de preventieadviseur mag dan niet veranderd zijn, de technologische hulpmiddelen die vandaag kunnen worden ingezet zijn minder bekend. Op het HSE World Event van Wolters Kluwer in september l.l. konden de deelnemers van deze sessie enkele inspirerende voorbeelden ontdekken.

De demo-app ‘CTRL-Safe’ is in essentie een informatietool die geactiveerd wordt door de nabijheid van ‘beacons’. HSEW2016-Beacons9Dat zijn compacte, goedkope elektronische bakens die je op gelijk welke plaats, machine of uitrusting kan aanbrengen. Ze zenden een Bluetooth-signaal uit dat de smartphone of tablet noodzakelijke of nuttige data laat ophalen, specifiek voor de locatie van de beacon. De meerwaarde zit dus niet zozeer in de beacon-technologie zelf, maar in de diverse softwareapplicaties die daarmee geactiveerd worden.

‘Beacon alert'

HSEW2016-Beacons2

De deelnemers van deze break-out sessie kregen drie mogelijke toepassingen te zien. Bij een opslag van gevaarlijke stoffen bracht de beacon de gegevens van de toepasselijke veiligheids-instructiekaart op het scherm, simpel uitgelegd in een vraag- en antwoord presentatie die ook onervaren gebruikers hielp om veilig om te gaan met de stoffen en bijhorende risico’s.

HSEW2016-Beacons -3Een ander voorbeeld kregen ze in een geïmproviseerde magazijn waar een heftruck met een beacon was uitgerust. Die bracht een LMRA-demo in de CTRL-Safe app naar boven, waarmee de gebruiker een snelle ‘last minute’-risicoanalyse kan uitvoeren alvorens de heftruck ontgrendeld kan worden.

HSEW2016-Beacons4Voor een machine-onderhoud kan je aan een gelijkaardige digitale tool denken: in deze demo-opstelling serveerde CTRL-Safe enkele ‘Lockout Tagout’-instructies om een machine veilig uit te schakelen bij het onderhoud. Je kan daar uiteraard ook andere onderhouds-aanwijzingen aan toevoegen, en er op die manier een efficiënt proces van ‘e-learning’ op de werkvloer van maken.

HSEW2016-Beacons5Beacons zijn maar één techniek; je kan ook andere identificatie-technieken gebruiken om veiligheid in de dagelijkse praktijk te implementeren. Zo was er ook een demo met beeldherkennings-software, die controleerde of je wel een veiligheidshelm droeg wanneer je door een portaal passeerde. Dergelijke software kan worden ingesteld om ook andere PBM’s te detecteren, of om gezichtsherkenning in te zetten voor toegangscontrole… De technologie is vandaag heel toegankelijk geworden.

Inspiratie

Een zestigtal mensen had zich ingeschreven voor de sessie en liet zich graag inspireren door deze demo’s. Hoewel de meesten geen van deze voorbeelden op korte termijn in hun organisatie zagen gebeuren, vonden zij de demo’s een mooie aanzet om dit soort technologische kansen in het veiligheidsbeleid mee te nemen. De app liet zien hoe concrete risico’s en gedragsvoorschriften ook op een praktische en snelle manier in dagelijkse werksituaties gepresenteerd kunnen worden.

Niet alleen de app op de smartphones, maar ook allerlei ideeën werden dus ter plaatse door de ‘incredible’ beacons ‘getriggerd’. En dat was nu net de bedoeling…

HSEW2016-Beacons6

Meer op senTRAL:

Beacons helpen om pauzes op het werk niet te vergeten (Nieuws, 23-08-2016)

- The Safety Summit laat ons kennis maken met innovatieve PBM’s (Nieuws, 30-03-2016) 

Gepubliceerd op 07-10-2016

  147