Veiligheid

Beeld van de week: bandenspanning checken is kinderspel

“Je bandenspanning checken is kinderspel. Maar laat je veiligheid niet van je kinderen afhangen.” Dat is de slogan van de nieuwste Recytyre -campagne. Wie vaak de baan op moet, bv. in het kader van zijn of haar beroep, heeft er extra baat bij de bandenspanning van het voertuig te checken. Nochtans controleert slechts 1 op 5 autobestuurders maandelijks de bandenspanning. 
 

Veiliger rijden met een optimale bandenspanning

Banden met een foute spanning kunnen zorgen voor een slechtere wegligging, een langere remafstand en een verhoogd sliprisico. In het ergste geval kan een foute spanning zelfs leiden tot een klapband. 
 
Bovendien is een optimale bandenspanning goed voor het milieu en voor je portemonnee, want je verbruikt minder brandstof en stoot minder CO2 uit. 
 
Recytyre lanceerde drie ludieke video’s om chauffeurs van deze boodschap te overtuigen. In de video’s spreken twee kinderen hun ouders verontwaardigd aan wegens nalatigheid: ze zijn vergeten de bandenspanning van de wagen te checken…
  
Bekijk de video’s op YouTube:
 

Hoe de bandenspanning checken?

Nu iedereen het belang van een goede bandenspanning kent, is het tijd om te leren hoe je de bandenspanning checkt. Ook daar heeft Recytyre een video voor. 
 
Bekijk de video op Youtube: instructie bandenspanning controleren

 
Enkele tips:
1. Controleer de spanning als de banden koud zijn, dus pas 2 uur na een rit of na een korte rit (minder dan 3 km aan een gematigde snelheid)
2. Meet regelmatige de spanning van je reservewiel
3. Laat nooit druk uit een warmgelopen band
4. Meet de profieldiepte. De ideale profieldiepte is 4 tot 5 mm. Bij minder dan 3 mm zit je in de gevarenzone. De remafstand en de kans op een ongeval vergroot. Bij een diepte van 1,6 mm verhoogt de kans op een ongeval zelfs tot 3 keer. Bij minder dan 1,6 mm riskeer je een boete.
5. Laat de slijtage van je banden regelmatig controleren in de garage.
6. Vervang je banden op tijd, bv. bij een te lage profieldiepte (zie punt 4), bij barsten in de band,…
 
Meer tips  en alle bovenvermelde video’s kan je raadplegen op de website van recytyre

 
 

Gepubliceerd op 08-02-2018

  328