Beeld van de week: handhygiëne na wassen én drogen

Om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, moeten we de handen wassen na een toiletbezoek. Maar de droogmethode speelt ook een belangrijke rol in de handhygiëne, zo blijkt uit een recent onderzoek.
 
Een Europees onderzoeksteam vergeleek de verspreiding van bacteriën naargelang de manier waarop mensen hun handen drogen na het wassen: met papieren doekjes of met een handdroger die warme lucht blaast. 
 
De onderzoekers kwamen tot een zeer consistente en duidelijke conclusie: warme luchtblazers dragen significant meer bij aan de verspreiding van bacteriën, waaronder ook antibioticaresistente bacteriën. 
 
De video geeft heel goed het verschil weer tussen warme luchtblazers en papieren doekjes.

 
 
De warme lucht van de blazers zorgt er voor dat de bacteriën zich verspreiden van de handen naar de vloer, de armen, de borstkas of het gezicht van mensen. In sommige gevallen bereikten de bacteriën zelfs meerdere personen die in de toiletruimte aanwezig waren op het moment dat een persoon de handen droogt met een luchtblazer. 
 
Bij het drogen van de handen met papieren doekjes, blijft de verspreiding van bacteriën beperkt tot de doekjes en de vuilbak waarin ze terecht komen. 
 
Om de kans op besmettingen zo klein mogelijk te houden, raden de onderzoekers aan om te opteren voor papieren doekjes in de toiletten, zeker in ziekenhuizen en zorginstellingen. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vermoedt dat luchtblazers op termijn verboden zullen worden in de toiletten van ziekenhuizen. 
 
Meer info op senTRAL:
 
 

Gepubliceerd op 23-11-2018

  290