Veiligheid

Beeld van de Week: Orde in de veiligheidsinformatiebladen

Gevaarlijke producten en hun veiligheidsinformatiebladen: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, of dat zou toch zo moeten zijn. De fabrikant levert ze samen met het product en de werkgever stelt ze ter beschikking van de werknemers die met het product werken.

In het opleidingscentrum van VDAB Wondelgem gaan opleidingen door voor lassers, schilders, houtbewerkers,… Allemaal beroepen die gepaard gaan met het gebruik van verschillende chemische agentia. In dat geval stapelen de bijhorende  veiligheidsinformatiebladen en andere instructiekaarten zich vaak snel op. Hoe zorg je er dan voor dat gebruikers goed geïnformeerd blijven over de risico’s van de producten? En hoe blijven ze hun weg vinden in de verschillende fiches en instructiekaarten? 


 
Dat kan bijvoorbeeld met behulp van het overzichtelijke mappensysteem dat ze gebruiken bij VDAB Wondelgem. De mappen hangen aan de muur, naast elke deur van een lokaal waar gevaarlijke producten opgeslagen worden. De informatie is themathisch geordend. Op die manier kunnen de gebruikers voor het betreden van het lokaal de nodige informatie inzien en weten ze welke voorzorgsmaatregelen gelden bij het product dat ze zullen gebruiken.
 
Heeft u inspirende preventiebeelden? Een instructiefilmpje, een preventiecampagna e.a.? Aarzel niet om ze met ons te delen.
 

Gepubliceerd op 02-11-2017

  471