Veiligheid

Beeld van de week: voorkom een val, hou de trapleuning vast

Arbeidsongevallen ten gevolge van een val komen zeer vaak voor in alle sectoren. Bij seveso-bedrijf Oleon hebben ze daarom deze verplichting in het leven geroepen…

Wie bij Oleon de trap neemt, zal dit pictogram tegenkomen: “verplicht om de leuning vast te houden tijden het betreden van de trap”.
De trapleuning vasthouden tijdens het betreden van de trap, zorgt voor extra grip, waardoor de kans op een val verkleint. 
Een val overkomt je immers sneller dan je denkt: bijvoorbeeld als er obstakel in de weg ligt of als je per ongeluk je voet verkeerd op de trap zet,… 

 
Zoals je op de foto ziet, heeft Oleon de treden van de trap uitgerust met antislip strips. We geven nog enkele extra tips mee om valpartijen te voorkomen:
  • Zorg voor een goed afgestelde verlichting in de trappenhal, zodat werknemers goed zien waar ze lopen. Zowel te fel als te zwak licht kan tot een slechte zichtbaarheid leiden. 
  • Voorzie voor brede trappen aan beide zijden een leuning zodat men zich in beide richtingen kan vasthouden
  • Spreek je collega’s aan op het vasthouden van de leuning
  • Raad je werknemers af om tijdens het wandelen of het betreden van de trap te bellen. Tijdens een telefoongesprek zijn we afgeleid en hebben we minder oog voor onze omgeving. Die afleiding verhoogt de kans op een val aanzienlijk.
  • Vermijd dat de trappen en vloeren glad zijn, bv. door vocht. 
 
 
Heeft u inspirerende beelden over preventie in uw bedrijf? Aarzel niet om ze met ons te delen
 

Gepubliceerd op 13-07-2017

  648