Veiligheid

Belgische jongeren zijn tevreden over hun job

Belgische jongeren zijn meer tevreden over hun baan dan het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit een studie van Eurostat.

Het statistisch bureau van de Europese Unie heeft de resultaten van zijn eerste studie naar de levenskwaliteit in de 28 lidstaten van de EU gepubliceerd. Werk is een van de belangrijkste factoren die bijdraagt tot de levenskwaliteit van de Europeanen. Belgen scoren op dat vlak goed.

Zo staan jonge Belgen (tussen 16 en 24 jaar) op de zevende plaats op de Europese ranglijst, met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,6 op 10. Het Europese gemiddelde ligt op 7,2 op 10. Daarmee doen we het beter dan onze buurlanden Frankrijk (7,1) en Duitsland (7,3). Luxemburg scoort wel hoger, met een score van 7,9 op 10.

Dat is niet alleen goed nieuws voor de jongeren. ‘Als werknemers gelukkig zijn, biedt dat ook tal van voordelen voor de bedrijven’, zegt Frédérique Bruggeman van rekruteringsbedrijf Robert Half. ‘Tevreden werknemers zijn doorgaans productiever en gemotiveerder. Verder blijven ze over het algemeen langer bij het bedrijf’.

Flexibele werktijden

Daarnaast blijkt dat de jonge werknemers best tevreden zijn over de reistijd van hun woon-werkverkeer. Ook hier scoren ze beter dan het Europese gemiddelde en staan ze op de zesde plaats. Dat is verrassend, omdat België niet bekend staat als mobiliteitskampioen. Zo staan we massaal in de file en verloopt reizen met het openbaar vervoer ook niet altijd even vlot. Volgens Robert Half beseffen Belgische bedrijven dat en spelen ze daarop in. ‘Ze stellen alternatieven voor om frustraties over lange reistijden bij het woon-werkverkeer te vermijden’, stelt Bruggeman. ‘Zo worden flexibele werktijden en telewerken vaak ingevoerd. Dat zorgt voor een grotere productiviteit’.

Toch 14% burn-outs

Hoewel jongeren tevreden zijn over hun job, kampte ruim 14% van alle werknemers in 2014 met burn-outklachten. Wie in het onderwijs werkt, maat het meeste kans op een burn-out. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO. Zo voelen die werknemers zich minstens een paar keer per maand emotioneel uitgeput of moe wanneer ze met hun werk geconfronteerd worden. 

Wie in het onderwijs werkt, heeft vaak te maken met een hoge werklast en is emotioneel betrokken bij zijn werk, waardoor hij  vatbaarder is voor een burn-out. In de landbouwsector komen de klachten het minst voor: namelijk bij één op de tien werknemers. Ook in de handel, bouwnijverheid en horeca ligt dat cijfer laag. 

Opmerkelijk is dat bij werknemers van 25 tot 65 jaar burn-outklachten bij alle leeftijden ongeveer even vaak voorkomen.

 

Metrotime, Jonge Belgen zijn tevreden over hun job, 17 november 2015

Metro, Toch kampt 14% van werknemers met burn-outklachten, 17 november 2015

Gepubliceerd op 24-11-2015

  202