Belgische ‘wearable’ voor ‘social distancing’ in de professionele omgeving

 ‘Social distancing’ blijft nog wel even een dagelijkse  realiteit, ook op de werkvloer. Lopos, een spin-off van imec en de Universiteit Gent, gaat nu technologie aanbieden voor veiligheidsoplossingen op basis van locatie- en afstandsinformatie.
 
 

‘Physical distancing’, de nieuwe sociale norm in de huidige anderhalvemetermaatschappij, stelt heel wat uitdagingen op de werkvloer. In de zoektocht naar gebruiksvriendelijke en accurate tools om de richtlijnen voor social distancing in professionele omgevingen mee te ondersteunen, lanceert een Belgisch bedrijf  nu ‘SafeDistance’: een draagbaar apparaat dat continu en in real-time de afstand tot andere SafeDistance-wearables meet. Na enkele succesvolle pilootproeven bij bedrijven in de bouw-, chemie- en metaalsector, start Lopos nu de massaproductie op. De spin-off wil het apparaat vanaf eind mei op de markt kunnen brengen.

Intuïtieve oplossing

“Door de graduele afbouw van de lockdown-maatregelen starten steeds meer bedrijven op, waardoor werknemers opnieuw samenwerken op de werkvloer. Het respecteren van de gekende spelregels op het vlak van physical distancing is hierbij niet altijd evident. Onvoldoende afstand houden van elkaar gebeurt niet uit slechte wil, maar eerder uit sociale gewoonte. Met de lancering van SafeDistance willen we bedrijven en organisaties ondersteunen om professionele activiteiten met veel nauw contact mee in goede banen te leiden,” legt CEO Jen Rossey uit. “Deze wearable is een intuïtieve oplossing, waarbij er geen interventie nodig is vanwege de gebruiker. Het volstaat dat medewerkers het apparaatje dragen, bijvoorbeeld aan een sleutelhanger, op een riemclip of aan een draagkoord rond de nek. Op basis van een vooraf in te stellen perimeter (bv. 1,50 of 1,65 meter) worden de gebruikers verwittigd door een geluidssignaal en trilalarm als ze elkaar te dicht naderen. Een optioneel LED-licht zorgt voor een extra verwittiging.”


De sensor van SafeDistance functioneert via een accurate ultrabreedbandtechnologie (UWB) die door imec en de UGent ontwikkeld werd. Dit is een draadloze communicatietechnologie, die tegelijk ook zeer geschikt is om aan langeafstandsbepaling te doen. Wij werken met een foutenmarge van ongeveer 15 centimeter, waardoor we verschillen tussen bijvoorbeeld 1,50 en 1,70 meter duidelijk kunnen meten. Bij Bluetooth is deze foutenmarge veel groter: een sensor in de voor- of achterzak kan al snel een verschil van enkele meters veroorzaken omwille van een zwakkere signaalsterkte. De betrouwbaarheid van Bluetooth is onvoldoende om directe feedback te kunnen garanderen.

Privacy

“Tijdens onze pilootprojecten stelden we vast dat gebruikers hun gedrag zeer snel en op een intuïtieve manier  in positieve zin aanpasten. Sommige van deze pilots lopen nog steeds door, juist omdat die werknemers zeer enthousiast zijn over SafeDistance,” vertelt Rossey. “Ik wil benadrukken dat ons apparaat volledig zelfstandig werkt, met respect voor de privacy van de gebruikers. Er is geen registratie van gegevens in een databank, op een server en ook niet op de sensor zelf. Dit zorgt ervoor dat geïnteresseerde bedrijven en organisaties snel kunnen schakelen als ze deze tool willen gebruiken. We merken immers dat vakbonden het gebruik van privacyvriendelijke oplossingen vaak mee ondersteunen omdat de veiligheidszorg voor het personeel niet in conflict komt met de registratie van persoonlijke gegevens. De huidige COVID-19-crisis dreigt onze vrijheden en privacy op de helling te zetten. Hiermee reiken we een eerlijke oplossing aan.”

Gezamenlijk onderzoeksproject
SafeDistance is het resultaat van een ontwikkeling die samen met imec gebeurde. Michael Peeters, ‘programmadirecteur connectivity’ bij imec: “Als onderzoekscentrum is het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om veelbelovende technologische ontwikkelingen die voortkomen uit onze R&D op de markt te brengen via spin-off creatie. We zijn er bijzonder trots op dat Lopos een oplossing biedt voor de actuele uitdaging waarmee bedrijven vandaag te maken krijgen: een veilige manier van werken garanderen tijdens de coronapandemie." De expertise van imec in software voor ultrawideband en sub-GHz, positioneringstechnologie en hardware design maakte deze oplossing mogelijk. Eli De Poorter, professor aan IDLab, een onderzoeksgroep verbonden aan de UGent en imec: "We helpen innovatieve producten zoals dit ontwerpen via gezamenlijke onderzoeksprojecten. Daarbij kan men onze testinfrastructuur gebruiken om prestaties in realistische omstandigheden te evalueren."
Andere veiligheidstoepassingen

Bij één van de bedrijven waar de wearable met succes werd getest reageerden de medewerkers positief op het effect van de SafeDistance. Er was een onmiddellijke impact op de interactie van de medewerkers, en een grote meerderheid bleek bereid om de wearable te blijven gebruiken.

Jen Rossey geeft nog graag mee dat het systeem ook postcorona nuttig kan blijven, bijvoorbeeld als extra veiligheidsinstrument in bepaalde zones in productieomgevingen of voor de preventie van botsingen tussen heftrucks en personen. Lopos zegt de afgelopen twee weken al meerdere grootschalige bestellingen van klanten uit diverse sectoren te hebben gekregen.

 
(foto: Lopos – imec)
 
 

Auteur: Geert Van Cauwenberge

Gepubliceerd op 14-05-2020

  327