Beroepsfederaties essenscia en Fedustria hebben vragen bij bestelling mondmaskers

 In de marge van de voorbije discussies over mondmaskers stellen de beroepsfederaties nu ook vragen bij de aanbesteding door de Belgische regering.
 
 

Begin mei plaatste het Belgische leger, in opdracht van de Nationale Veiligheidsraad, een bestelling van 18 miljoen stoffen mondmaskers. In eerste instantie zat Defensie rond tafel met de Belgische modesector, maar het bleek onmogelijk om een consortium op te starten. Daarop werd een Europese aanbesteding gelanceerd.

De grootste bulk van dit miljoenenorder (15 miljoen stuks) ging naar Avrox, een postbusbedrijf uit Luxemburg zonder bewezen expertise in de productie of distributie van medische beschermkledij.

Eind mei – op de uiterlijke leveringsdatum – heeft die firma amper 2,7 miljoen maskers geleverd. Nochtans was een strikte leveringsdatum een doorslaggevend criterium in de beoordeling van de offertes. Heel wat Belgische textiel-, confectie- en kunststofbedrijven voelen zich daarom voor schut gezet door deze aanpak van de federale regering. Zij ervaren dit als een gebrek aan respect voor industriële expertise die in ons land aanwezig is.

Essenscia (sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences) en Fedustria (sectorfederatie textiel-, hout- en meubelindustrie) zijn erg ontgoocheld in de aanpak van de Belgische regering. Volgens hen was deze aanbesteding een uitgelezen kans om de lokale tewerkstelling in crisistijden te ondersteunen. Daarnaast betreuren ze dat de gespecialiseerde kennis en expertise van de Belgische industrie miskend wordt. Tenslotte is het jammer dat de regering quasi volledig voor import kiest, waardoor bijna 40 miljoen euro belastinggeld naar het buitenland vloeit.

Tot overmaat van ramp moet de Belgische burger te lang wachten op de door de federale regering beloofde mondmaskers. Hierdoor loopt de preventieve aanpak tegen de COVID-19-pandemie ernstige vertraging op.


Auteur: Geert Van Cauwenberge

Gepubliceerd op 02-06-2020

  58