Veiligheid

Beter voorbereid op evacuatie dankzij realistische oefeningen

De nooduitgang terugvinden in een dik rookgordijn is een pak moeilijker dan in normale omstandigheden de deur uitstappen. Bereidt een evacuatieoefening de werknemers dan wel voldoende voor op een evacuatie als het echt brandt?Eric-Frank Welbergen, adviseur bij een trainingsinstituut voor preventie, pleit voor realistischere evacuatieoefeningen. Een brandoefening  zou dan bv. gepaard kunnen gaan met het inzetten van een rookmachine.

De echtheid van de oefening neemt volgens hem nog meer toe als je een scenario toevoegt waarin werknemers een rol krijgen: enkele collega’s worden onwel, anderen moeten helpen.

Niet elke noodsituatie vereist dezelfde acties, dus is het aangeraden om verschillende scenario’s te oefenen. Bij een brand moeten de werknemers alles achterlaten en de snelste weg naar buiten zien te vinden. Maar bij een bomalarm is het net beter dat de werknemers hun spullen meenemen. Want elke achtergebleven tas is voor de explosievenopruimingsdienst een verdacht object.

Verder wijst Welbergen op het belang van samenwerking met omliggende bedrijven. Want hun bedrijfsactiviteit (chemie, hout,…) kan een invloed hebben op het verloop van noodsituaties.
 

Gepubliceerd op 20-09-2017

  454