Bevlogenheid of verslaving: hoe herken je een werknemer die over zijn grenzen gaat?

Geëngageerde werknemers hebben doorgaans meer energie, zijn productiever en lopen minder kans op een burn-out. Daarom zijn zij een echte aanwinst voor uw bedrijf. Iemand met een werkverslaving daarentegen is fundamenteel ongezond bezig. Maar waar ligt de grens tussen gezond engagement en werkverslaving? En hoe herkent u die? 

Verslaafd of geëngageerd? 

Een werkverslaafde werknemer toont uiterlijk veel van dezelfde kenmerken als zijn geëngageerde collega. Maar de intrinsieke motivatie van beide is anders. Een werkverslaafde zoekt zijn toevlucht tot het werk, de motivatie komt niet vanuit een positieve appreciatie van de job. Deze werknemer haalt geen plezier uit zijn taken, maar werkt hard omdat hij zich schuldig voelt als hij het niet doet. Het gevoel dat hij moét werken overheerst. Daarom loeren burn-out, slaapproblemen en psychische aandoeningen hier om de hoek. 

De bevlogen werknemer daarentegen vindt werken leuk, is gemotiveerd, ervaart voldoening en werkplezier. Hij is toegewijd en kan volledig in het werk opgaan. 
Hard werken op zich hoeft geen probleem te zijn, maar wordt wel een probleem als men onvoldoende hersteltijd heeft of neemt. 

Hoe herkennen? 

De manier om uit te maken of een werknemer bevlogen of verslaafd is aan zijn werk, is de motivatie van de werknemer te achterhalen. De werkverslaafde werknemer zal sneller erkenning zoeken en minder goed in de groep liggen, omdat hij collega’s als een bedreiging ziet. Betrokken werknemers zijn daarentegen meer geneigd om in team te werken en andere werknemers te ondersteunen. Hij haalt voldoening uit het werk zelf, ongeacht de zichtbaarheid van het werk. 

Daarom zouden managers in gesprekken met hun medewerkers moeten vragen wat de werknemer drijft, wat ze belangrijk vinden in hun werk. Als je iemand perfectionistisch en ontevreden over zichzelf hebt, die moeilijk kan delegeren, zou een alarmbel moeten rinkelen. 

Meer info op senTRAL: 

Gepubliceerd op 20-02-2019

  239