Veiligheid

Binnenklimaat op de werkvloer: Koud hebben is besmettelijk

De binnentemperatuur bepaalt deels of werknemers al dan niet kunnen spreken van een goed werkklimaat. Maar een klimaat scheppen dat iedereen tevreden stelt, is moeilijk. Nu blijkt bovendien dat het koud hebben besmettelijk is.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Sussex. Proefpersonen van het experiment keken naar 8 filmpjes waarin auteurs hun handen in duidelijk koud of warm water staken. Tijdens het kijken analyseerden de onderzoekers de handtemperatuur van de proefpersonen. Wie naar een ‘koud’ filmpje keek, kreeg tijdens het kijken aantoonbaar koudere handen.

Het letterlijk en figuurlijk meevoelen met mensen die het koud hebben, zou een sociale functie hebben, aldus onderzoeker Neil Harrisson. “Een andere persoon nadoen helpt ons om ons een beeld te vormen van hun fysiologische staat en dat helpt ons om de motivaties en gevoelens van de ander beter te begrijpen. Mensen zijn sociale wezens en ons succes hangt grotendeels af van onze vaardigheid om ook in complexe samenlevingen samen te werken. Dat is moeilijker wanneer we niet in staat zijn om ons snel in anderen in te leven en de gedachten, gevoelens en motivaties van anderen te voorspellen.”

Meer info op senTRAL:
Binnenklimaat (In de praktijk)

Gepubliceerd op 30-01-2015

  106