Veiligheid

Botsbestendige drone wordt ingezet voor gevaarlijke inspecties

Elios is de nieuwe naam van de botsbestendige drone waaraan vijf jaar werd gewerkt. De robot is bedoeld voor veilige inspecties op plekken waarbij botsrisico moeilijk uit te sluiten is.

Het Nederlandse RoNik Inspectioneering is gespecialiseerd in het toepassen van robotica bij industriële inspectie in de olie en gas-, energie-, en procesindustrie. Voor de drone gaat het bedrijf een samenwerking aan met Zwitserse dronefabrikant Flyability.

De drone kan tegen wanden of andere constructies botsen en er zelfs langs rollen, waardoor hij van zeer dichtbij haarscherpe beelden kan maken. De drone kan ook door een mangat in donkere omgevingen vliegen, zodat de menselijke operator niet meer zelf nog naar binnen hoeft te gaan.

De Elios maakt het dus mogelijk om gevaarlijke plaatsen te inspecteren zonder direct toezicht van mensen. Dit zorgt ervoor dat dergelijke inspecties aanzienlijk sneller, goedkoper en veiliger worden. Chemische complexen, offshore installaties, terminals met opslagtanks en verbrandingsovens zijn typische toepassingsgebieden waarvoor de drone kan worden ingezet.

Meer info op senTRAL:
Veilig vliegen met een drone
Drone-wetgeving geldt vanaf 25 april

Bronnen:
Duurzaam bedrijfsleven, Video: Hoe deze botsbestendige drone de industrie helpt.
Arbo-online, Drone doet gevaarlijke inspecties, 30 augustus 2016.
 

Gepubliceerd op 08-09-2016

  317