Brand: cijfers die tot de verbeelding spreken

(foto: BVV; Brandweervereniging Vlaanderen)

De Europese Unie organiseert van 18 tot 20 november 2019 de eerste Europese week voor brandveiligheid. Veel brandweerzones plannen dan diverse activiteiten om te sensibiliseren voor een brandveilige thuissituatie.
 
Vaak horen we: “Ach, dat gebeurt toch niet bij mij”.

Het aantal dodelijke slachtoffers van een brand in België bedraagt dit jaar (tot 31 oktober 2019) reeds 44, jong en oud. Er vielen in Wallonië 29, in Brussel 3 en in Vlaanderen 12 slachtoffers te betreuren (bron: Tim Renders, hulpverleningszone Oost-Vlaams Brabant).

Elke minuut telt. Na meer dan 41 jaar operationele dienst bij de brandweer schrik ik nog altijd van de enorme vlamvoortplantingssnelheid waarmee een brand zich verspreidt in alle richtingen. Persoonlijk kan ik deze vlamvoortplantingssnelheid nog steeds niet inschatten. Hoe eerder je je in veiligheid brengt, hoe meer kans je maakt om heelhuids uit een brandende woning of andere noodsituaties te komen, daar ben ik zeker van.

Hoofdoorzaken van een (woning)brand

De meest voorkomende branden ontstaan tijdens alledaagse activiteiten, zoals klussen, koken, roken, de was doen. Elektrische apparaten, wasmachines, droogkasten, en steeds vaker batterijen zijn de hoofdoorzaken van het uitbreken van brand. Spelen met vuur hoort ook thuis in dit rijtje.

 

Gepubliceerd op 14-11-2019

stefaan-onraedt
Kapt. Stefaan Onraedt
Zaakvoerder - Bbrandweerkapitein HVLZNL, SOS Safety
  55