Brandveiligheid blijft belangrijk, ook in coronatijden

 Op maandag 4 mei startte de eerste fase van de afbouw van de coronamaatregelen. De bedrijven kunnen weer opstarten maar telewerken blijft de norm. De voorwaarde is dat dit gebeurt met inachtneming van de gezondheid en veiligheid van alle medewerkers. Door de focus op de coronamaatregelen sinds maart komt de brandveiligheid echter onder druk te staan.
 

De Covid-19 epidemie heeft sinds maart een groot impact op het bedrijfsleven en dit zal nog een tijd aanhouden. De regering heeft, o.a. met de lockdown van het publieke leven en van de bedrijven, snel allerlei maatregelen genomen om controle over de epidemie te krijgen.

Door de focus op de coronamaatregelen komt de brandveiligheid onder druk te staan: personeelstekort, verminderde alertheid en het niet voldoende onderhouden van brandbeschermingsmiddelen beginnen stilaan hun tol te eisen.

De nationale cijfers tonen het aan, men merkt men een stijging van woningbranden en er zijn redelijk wat bedrijfsbranden ondanks de verminderde activiteit.

De aandacht gaat momenteel naar het vermijden van besmetting door het virus door fysiek contact met de medemens of met de infrastructuur waardoor een zekere onverschilligheid ontstaat:

(foto: archief- MA)

Er circuleren adviezen om deuren open te zetten of zelfs weg te nemen om het contact met deurklinken te vermijden.

-> Echter, het gesloten houden van deuren is een cruciaal element in de compartimentering zodat bij brand rook en vuur moeilijker hun weg vinden naar andere delen in het bedrijf.

Er ontstaat een verminderde alertheid naar het onderhoud en testen van brandbeschermingsmiddelen.

-> Er is minder personeel, erkende organismen draaien op een laag pitje en controles kunnen enkel onder strikte voorwaarden gebeuren.

Het is opvallend hoe men, bij een serieuze impact door externe factoren (in dit geval corona), snel nog enkel aandacht heeft voor de remedie en/of maatregelen die hiermee verband houden en men iets onverschilliger en nonchalanter wordt voor de andere aspecten van arbeidsveiligheid. Veel bedrijven, organisaties, winkelketens en openbare gebouwen zien brandpreventie en brandveiligheid nog steeds eerder als last dan als een middel waardoor brandrisico’s blijven bestaan.
 

Auteur: Marc Aspeslagh

Gepubliceerd op 06-05-2020

  164