In de regel zijn buitenlandse arbeidskrachten die in België komen werken, onderworpen aan de Belgische arbeidswetgeving. Het kan daarbij gaan om “derden” (zelfstandigen of gedetacheerden) of om “tijdelijke arbeidskrachten” (seizoenarbeiders).
Omwille van de coronacrisis, is de zaak iets complexer geworden en moet u rekening houden met specifieke sectorale bepalingen.
Sowieso – binnen welk statuut of binnen welke sector dan ook de buitenlandse arbeidskracht aan het werk gaat – moet een Belgische werkgever zorgen voor een goede onthaalprocedure. Bij dit onthaal moet worden uitgelegd welke maatregelen worden genomen in de strijd tegen het coronavirus. Werkgevers moeten zich er bovendien van vergewissen dat de buitenlandse arbeidskracht alle informatie goed heeft begrepen.
Specifieke sectorbepalingen voor Bouw, Schoonmaak, Vleesverwerking en Land- en tuinbouw
Indien u als Belgische werkgever binnen een van deze secoren buitenlanders tewerkstelt, dan bent u verplicht om:
- van bij het begin van de werkzaamheden tot en met de veertiende dag na het einde ervan, een geactualiseerd register bij te houden, in het kader van contactonderzoek:
de gegevens moeten worden vernietigd na veertien kalenderdagen te rekenen vanaf de datum van het einde van de betreffende werkzaamheden.
dit register moet ter beschikking worden gehouden van inspectie- en controlediensten.
In twee gevallen is een register NIET nodig:
- grensarbeiders (werken in België, wonen in buitenland)
- buitenlandse arbeidskracht verblijft minder dan 48 uur in België
Wettelijke basis: Ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken
Bijkomend voor seizoenarbeiders in Land- en tuinbouw
Seizoenarbeiders werken een beperkt aantal dagen in België op basis van dagcontracten. Dit jaar mogen ze 60 dagen werken in de landbouw, of 130 dagen in de tuinbouw.
Hieronder volgt een overzicht van de specifieke regelgeving die van toepassing is op seizoenarbeiders en land- en tuinbouw:
- Nationale wetgeving:
- Koninklijk besluit van 31 juli 2020 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 7 juli 2020, gesloten in het Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf (PC145), houdende de vaststelling van de preventiechecklisten (B.S., 7 augustus 2020)
- Koninklijk besluit van 31 juli 2020 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 7 juli 2020, gesloten in het Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf, houdende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan (B.S., 7 augustus 2020)
- Provinciale politiebesluiten:
- Sectoralepreventiechecklistsuitgewerkt binnen het paritair comité voor de landbouw (PC 144):
- Preventiechecklist landbouw (algemeen)
- Preventiechecklist seizoenarbeid
- Preventiechecklist huisvesting seizoenarbeiders
Bijkomend voor gedetacheerde werknemers
Gedetacheerden zijn personen die tegen een loon bepaalde arbeidsprestaties verrichten onder gezag van een buitenlandse werkgever die hen detacheert.
Een gedetacheerde werknemer moet in principe op dezelfde manier behandeld worden als een gewone Belgische werknemer, wat wil zeggen dat een hele reeks arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn in België, moeten worden nageleefd (ook wat betreft welzijn op het werk).
Voor meer informatie verwijst de FOD WASO naar de sectie Detachering op z’n website.
Auteur: Michiel Sermeus
Gepubliceerd op 18-09-2020