Veiligheid

Burn - out: een modewoord?

Volgens cijfers van het Riziv zaten eind vorig jaar exact 8.208 mensen thuis met een burn-out, fors meer dan de jaren voorheen. Arbeidsexpert Jan Denys stelt echter dat het fenomeen nog al te vaak gebanaliseerd wordt. Burn – out is volgens hem een modewoord geworden.

“Een dipje heet tegenwoordig al makkelijk een burn-out”, vindt Denys. “Ik heb zelfs iemand horen zeggen dat hij vorige zomer een burn-out had en dat dat wel even prettig was. Met zulke uitspraken komen mensen tegenwoordig weg. Daar help je mensen die echt last hebben van die zware ziekte niet mee.”

Tine Daeseleire, psychologe bij The Human Link, treedt Jan Denys hierin bij. De term ‘burn-out’ wordt nog al te vaak gebruikt zonder dat mensen weten wat het eigenlijk betekent. Sommige mensen zijn inderdaad overspannen en dreigen in het rood te gaan, maar zij zijn vaak al geholpen met een cursus stressbeheersing. Tevens stelt Tine Daeseleire dat het ook te maken kan hebben met de connotatie die de term ‘burn-out’ heeft. Deze is verschillend dan bijvoorbeeld die van een depressie. Een burn – out is niet echt je eigen schuld, maar wel die van je omgeving. Wanneer Tine Daeseleire een patiënt voor zich krijgt, laat ze hem of haar eerst een gespecialiseerde vragenlijst invullen (de schaal van Schaufeli) om een depressie uit te sluiten.

Ook huisartsen mogen de diagnose stellen. Maggie De Block (Open Vld, Volksgezondheid), die werkt aan de erkenning van burn-out als een werkgerelateerde ziekte, zegt dat huisartsen daartoe capabel zijn. Zij moeten de patiënt echter wel doorverwijzen als het hen boven het hoofd stijgt. Tine Daeseleire wijst op het feit dat er toch nog veel misverstanden zijn bij de samenwerking met huisartsen. Zo zijn er controleartsen van verzekeringsbedrijven die de diagnose niet aanvaarden, omdat er geen depressieve klachten zijn, terwijl dat er niets mee te maken heeft. Sommige artsen bevelen een patiënt te rusten en geen contact op te nemen met het werk, hoewel sommigen daar net mee gebaat zijn. Dat gebrek aan kennis zorgt voor een wildgroei aan diagnoses en maakt het soms nog moeilijker voor wie er echt aan lijdt, zegt Denys. “Hoe kunnen we dit probleem zomaar even op het bord van de werkgever gooien als de definitie niet helder is? De framing is lastiger dan het probleem zelf.”

Meer info op senTRAL:
Burn-out en professionele uitputting
Verschil tussen burn-out en stress
Voorbeeld: RIE volgens Kinney - methode - Psychosociale risico's

De Morgen, Denk niet te snel: ‘Ik heb een burn-out’, 3 oktober 2016.

Gepubliceerd op 11-10-2016

  208